PVV-onderzoek: 'Wie betaalt, bepaalt de uitkomsten'
De conclusie van het rapport dat PVV-leider Wilders heeft laten opstellen over een Nederlandse uittreding uit de EU lag op voorhand al vast. Dat zegt Mark Sanders, econoom aan de Universiteit van Utrecht, op BNR. "Je moet even bedenken wie het onderzoek heeft laten uitvoeren. En wie betaalt, bepaalt."
Sanders reageert op het onderzoek dat vanmiddag aan Wilders wordt overhandigd en in opdracht van zijn partij is uitgevoerd door Capital Economics. Volgens het onderzoek kan Nederland veel gemakkelijker handelsbetrekkingen aangaan met andere landen wanneer allerlei EU-regels en verplichtingen wegvallen. Een Nederlandse uittreding uit de EU kan per saldo voordelig zijn voor ons land, aldus de onderzoekers.
Wilders' boodschap bevestigd
"Je kunt de conclusies van zo'n onderzoek behoorlijk sturen. Geert Wilders heeft natuurlijk een partij in de arm genomen die zijn boodschap zal bevestigen", zegt econoom Sanders over het onderzoek.
Toch zal de PVV-leider zich geen zorgen maken over deze en andere kritiek op de betrouwbaarheid van het rapport. "Hij staat aan de andere kant", stelt politicoloog Meindert Fennema, die is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. "Er is overweldigende overeenstemming dat een uittreding wel geld kost. Hij probeert die overeenstemming te ondergraven met een wetenschappelijk onderzoek. Dat gaat hem lukken, want mensen luisteren graag naar wetenschappelijk onderzoek dat hun vooroordelen bevestigt", maldus de politicoloog, die ook de auteur is van het boek 'Geert Wilders, Tovenaarsleerling'.
Politieke reacties
Fennema verwacht niet alleen voor de komende tijd, maar voor 'de komende jaren' een debat over de kosten en baten van een NExit. "Steeds meer mensen gaan zich baseren op allerlei onderzoek. Die econoom uit Utrecht (Sanders, red.) heeft natuurlijk gelijk dat het allemaal afhangt van de veronderstellingen die je doet. Maar bij deze kwestie is het nog veel ingewikkelder omdat de kosten van het uittreden van Nederland niet alleen eigenlijk niet te berekenen zijn, maar ook omdat ze mede afhangen van de politieke reacties van de andere Europese landen."
Hij geeft een voorbeeld: "Het gaat Zwitserland heel goed buiten de EU en de euro, omdat Zwitserland op alle mogelijke manieren stille en minder stille afspraken heeft met de EU. Eigenlijk profiteren de Zwitsers dus van de Europese Unie. Ze zijn ook veel afhankelijker van de EU dan de meeste mensen weten. Dat geldt dus ook voor Nederland als we eruit gaan. Als Nederland eruit gaat en de andere landen helpen ons daarbij, heb je een heel ander kostenplaatje dan wanneer Duitsland zegt: 'Als jullie eruit gaan, nemen wij ook maatregelen om jullie de voordelen van een Europese markt te onthouden."