Politiek7 jun '13 07:04

Gezocht voor Utrecht: een betere Aleid Wolfsen

Auteur: Pieter van den Akker

Heel Utrecht mag meepraten over nieuwe burgemeester, maar niet stemmen. De stad zoekt een nieuwe burgemeester, want Aleid Wolfsen wil geen tweede termijn en vertrekt daarom aan het einde van het jaar. Maar waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen?

Inwoners konden gisteravond hun zegje doen en verslaggever Jeroen Stans was erbij. "Gezocht voor Utrecht: Een nieuwe Aleid Wolfsen. Maar volgens velen dan wel het liefst iets beter", zo omschrijft hij de wens van de Utrechters. Of zoals een van hen zegt: "De laatste jaren vond ik de burgemeester onzichtbaar. En áls hij zichtbaar was, was het niet op de juiste momenten en bij de juiste zaken."

Poten in de klei
Die nieuwe burgemeester moet aan een hele trits eigenschappen voldoen, als je zo je oor eens te luister legt. "Bruggenbouwer, voorzitter, poten in de Utrechtse klei", zegt een vrouw. Een man vult aan: "50 procent van de Utrechters zegt zelfs dat hij naar de ouders van kindertjes moet gaan die mot maken. Hij moet aanspreekbaar zijn op straat en ondernemerschap tonen."

Ook opvallend: In de conceptversie van de profielschets staat dat de nieuwe burgemeester met kritiek moet kunnen omgaan en daaruit lering moet trekken. "Ik denk dat deze burgemeester dat wel kon, maar dat hij dat buitengewoon onhandig uitte, met name richting de straat", zegt een mannelijke inwoner van de Domstad.

Iets te kiezen?
Geen burgemeestersreferendum dit keer, dat vond Utrecht bij nader inzien toch vooral poppenkast. Het gebeurt nu weer ouderwets achter de gordijnen. Dus ja, of Utrechters wel echt iets te kiezen hebben… "In de vier grote gemeentes is natuurlijk een stoelendans van de partijen", vindt een vrouwelijke Utrechter.

D66-gemeenteraadslid Klaas Verschuure: "Valt er iets te kiezen voor de Utrechters? Tja, de spelregels in Utrecht en de rest van Nederland zijn dat burgemeesters solliciteren en dat doen ze bij een vertrouwenscommissie. Dus Utrechters kunnen hun inbreng doen, zoals ze vanavond hebben gedaan bij de profielschets. Maar of ze iets te kiezen hebben, is in deze een hele lastige."

Vuist op tafel
Uit de Utrechtse gemeenteraad wordt binnenkort een vertrouwenscommissie samengesteld, die op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester voor de stad. Fractievoorzitter van GroenLinks Heleen de Boer neemt daar ook plaats in en weet al wat voor iemand ze zoekt: "Zelf vind ik bijvoorbeeld Aboutaleb een goede burgemeester omdat hij heel zichtbaar is in de stad, op alle niveaus kan communiceren met mensen, maar ook met de vuist op tafel kan slaan als het moet en knopen kan doorhakken. Dat vind ik zelf heel belangrijk voor een burgemeester."

Twee namen die in Utrecht rondzingen, voor wat het waard is, zijn Alexander Pechtold en Femke Halsema. Of ze ook voldoen aan de profielschets? De Boer lachend: ''Die namen heb ik ook gehoord. Maar ik denk dat 'het daar niet op toegeschreven is'. Als het aan mij ligt, komt er wel een vrouw."

Op 4 juli wordt de definitieve profielschets vastgesteld, de nieuwe burgemeester moet dan op 1 januari aanstaande beginnen.

Gerelateerde artikelen