Politiek23 sep '14 19:19

Rutte: Begrip voor snelle aanval VS

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte heeft begrip voor de aanval die de Verenigde Staten vannacht in Syrië uitvoerde op Syrië. Dat zegt hij in New York tegen BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. "Ik merk dat er een grote behoefte is aan snelheid. Die voelt iedereen, ook ikzelf."

Alle betrokken landen zijn er volgens Rutte van overtuigd dat het collectief uitzenden van militairen zorgvuldig moet gebeuren. "Je moet precies weten wát je gaat doen, wat er af is als het af is, of het zich beperkt tot Irak; al die vragen moeten beantwoord worden, omdat je militairen vraagt om daar voor de wereld in Irak, en mogelijk in Syrië, deze verschrikkelijke beweging te stuiten."

De 'verschrikkelijke beelden' aan de grens tussen Turkije en Syrië maken de actie van Obama op zijn minst begrijpelijk, meent Rutte. Vanwege de complexiteit van de 'hele kwestie van het volkenrechtelijk mandaat, komt het kabinet op korte termijn met een brief waarin de mogelijkheden om tot een volkenrechtelijk mandaat te komen uiteen worden gezet. "Dat laat zich voor het Irakese deel van de strijd tegen IS sneller formuleren dan voor het Syrische deel van de strijd."

Gemeenschappelijk oordeel
"We doen nooit mededelingen over wat we wel of niet van operationele zaken weten, maar we streven er niet naar om deze week binnen de VN tot een gemeenschappelijk oordeel te laten komen. We gebruiken deze week om met heel veel partners in gesprek te zijn over hoe we het best die groep landen samen kunnen laten optreden in de regio. Maar specifiek over wat Nederland wel of niet wist van wat er vannacht gebeurd is doen we geen mededelingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen