Politiek25 nov '14 11:16

SP: overheid moet opleiding tot lijkschouwer betalen

Auteur: Pieter van den Akker

De opleiding tot lijkschouwer zou door de overheid betaald moeten worden. De kwaliteit van de lijkschouwing moet omhoog om te voorkomen dat mensen worden begraven of gecremeerd zonder dat iemand in de gaten heeft dat er sprake is van een misdrijf. Vandaag gaat de SP minister Opstelten hierover vragen stellen.

Mchiel van Nispen - Foto: ANP
Mchiel van Nispen - Foto: ANP

Het is heel moeilijk om te zeggen hoe vaak een misdrijf door een lijkschouwer niet is geconstateerd, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen op BNR. “Wat je niet ziet, zul je ook niet weten. Maar de schatting van iemand die het kan weten, het hoofd van de Forensische Geneeskunde van de GGD in Amsterdam, is dat het in die regio per jaar een of twee keer voorkomt dat te kort opgeleide artsen een natuurlijke dood vaststellen. Later, als het lijk opnieuw wordt onderzocht, blijkt dat er toch sprake is van een misdrijf."

Aan de bel trekken
Die een of twee keer geldt voor de regio Amsterdam. Van Nispen: 'Dan kan je je voorstellen dat het in heel Nederland aanzienlijk vaker voor zal komen.”

“Deze mensen trekken al heel erg lang aan de bel. Het is al lang een probleem waarover op diverse ministeries gesproken wordt. Ze zeggen dat de basisopleiding tot lijkschouwer wel door mensen wordt gevolgd, maar te kort is om kwalitatief goede lijkschouwers te regelen.”

Lijken verdonkeremaand
Het is heel aannemelijk, zegt Van Nispen, dat al jarenlang lijken zijn verdonkeremaand. Mensen zijn vermoord maar we denken dat ze een natuurlijke dood zijn gestorven. “Kijk, in de wet staat dat iemand die dood gaat geschouwd moet worden. Maar er is dus echt een probleem, want er zijn te weinig kwalitatief goed opgeleide lijkschouwers. Het is om een paar redenen heel belangrijk om vast te stellen wat er is gebeurd. Voor de nabestaanden natuurlijk: die hebben er recht op om te weten wat er gebeurd is. Maar ook vanwege het belang van de criminaliteitsbestrijding."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen