Politiek9 mei '14 13:54Aangepast op 9 mei '14 14:10

50PLUS blij met onderzoek naar Krol

Auteur: Eva Oude Elferink

50PLUS is blij dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het vermeende subsidiemisbruik door Henk Krol, de voormalige leider van de ouderenpartij. Dat zegt lijsttrekker Toine Manders tegen BNR. "Het is belangrijk dat de feiten boven tafel komen, zodat Henk Krol uiteindelijk van alle blaam wordt gezuiverd."

Anonieme bronnen hebben tegenover het Algemeen Dagblad verklaard dat Krol, die eerder directeur van de Gay Krant was, 300.000 euro aan overheidsgelden zou hebben misbruikt. Onder meer voor een seksshop. Krol kreeg de subsidie om een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren op te zetten.

Lastercampagne
In reactie op de berichtgeving heeft minister Jet Bussemaker van Onderwijs tegenover de krant laten weten een onderzoek in te stellen naar het vermeende subsidiemisbruik. Vreemd, vindt Manders. "Zoiets gebeurt nooit. Normaal schrijft het ministerie eerst de persoon in kwestie aan wanneer er een onderzoek komt."

50PLUS is volgens de lijsttrekker het slachtoffer van een 'lastercampagne'. "Het momentum van deze berichtgeving is heel slecht, zo vlak voor de Europese verkiezingen. Dus we zijn blij met het onderzoek, alleen zal de uitkomst daarvan nooit voor de verkiezingen zijn afgerond."

Anoniem
Manders hekelt het AD, omdat de krant zich baseert op anonieme bronnen en heeft nagelaten wederhoor te halen bij Krol. "Steeds worden we op deze manier negatief in beeld gebracht. De integriteit van Henk Krol wordt aangetast en ook als 50PLUS hebben we er last van."

De journalist van het AD zou hen moeten confronteren met zijn bronnen, vindt de lijsttrekker. "Zodat we naar de feiten kunnen kijken en die kunnen weerleggen. Maar de journalist beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht. Wat op zich terecht is, maar dan kun je je niet verdedigen."

3 ton
Op de vraag of het klopt dat de voormalig 50PLUS-leider 300.000 euro overheidssubsidie aan andere doeleinden zou hebben besteed, antwoordt Manders: "Dat weet ik niet, want ik ken de feiten niet. Maar uit onderzoek dat de curator door KPMG heeft laten uitvoeren kwam naar voren dat er geen sprake was van onbehoorlijk bestuur."

Daarbij, zegt Manders, "Als er sprake was geweest van onbehoorlijk bestuur, dan zou de curator beslag hebben laten leggen op de privébezittingen van Henk Krol om de schuldeisers te kunnen uitbetalen. Dat is niet aan de hand. Dus zolang de feiten in het voordeel van Henk Krol spreken, vind ik dat je wederhoor moet toepassen en een eerlijk beeld moet neerzetten."

Krol moest vorig jaar opstappen als fractievoorzitter van 50PLUS in de Tweede Kamer toen aan het licht kwam dat hij pensioenpremies van personeel van de Gay Krant niet had afgedragen. Hij is nu kandidaat voor het Europees Parlement voor 50PLUS.

Manders hoopt dat nog voor de verkiezingen op 22 mei 'meer feiten boven tafel komen'. "Dan kunnen wij zeggen, 'kijk, 50Plus valt niets te verwijten'. Nu blijft het boven ons hangen. Een nieuwe club als 50PLUS wordt op deze manier onderuit gehaald."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen