Politiek27 feb '14 09:36

'Nederland is laat met aanpak jeugdwerkloosheid'

Auteur: Pieter van den Akker

Het kabinet heeft in Brussel nog geen plannen ingediend om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Voorzitter Ton Wilthagen van de Taskforce Jeugdwerkloosheid van het European Politics Centre vind dat Nederland aan de late kant is. Hij zegt op BNR: "We hebben nog wel enige tijd, maar je ziet dat anderen landen hun plannen al openbaar maken."

"Nederland is met allerlei dingen bezig, maar het kan zijn dat Nederland zegt: 'Wacht even, we zijn nog met de sectorplannen bezig en die zijn onderdeel van het geheel'. Maar het is even afwachten tot de plannen er zijn", zegt Wilthagen op BNR.

Somber
Doet Nederland te weinig aan jeugdwerkloosheid? "We zijn wat laat gestart. We zijn begonnen in 2010 en 2011 toen de crisis duidelijk aan het licht kwam. Daarna zijn we eigenlijk gestopt. Niet omdat de problemen minder werden, maar omdat het kabinet viel en demissionair werd. Er moesten weer formatieonderhandelingen komen. Nu zijn we weer terug met sectorplannen en een loonkostensubsidie, maar de problemen zijn wat opgelopen. Dit jaar, en ook volgend jaar, zijn de vooruitzichten somber. Dus je kan niet op één knopje drukken. Dat zegt de minister ook."

Na zes jaar crisis is er nog steeds geen plan voor de aanpak van jeugdwerkloosheid. Is dat niet gewoon dramatisch? "A: je kan er niet zo veel aan doen. B: als er weer groei komt, gaat het over. En c: elders is het erger. Ik zou er niet op gokken. Het aantrekken door groei van banen valt tegen op dit moment."

Wegkwijnen op reservebank
Daar komt bij dat we op dit moment te maken met een flexibilisering van de arbeidsmarkt, aldus Wilthagen. "Er wordt inderdaad te makkelijk aangenomen dat het zich vanzelf weer oplost. Intussen hebben we steeds minder jongeren door de vergrijzing. Dat zijn wel de talenten waarop de economie de komende vijftig jaar moet draaien. Dus je moet echt doen wat je kan om die mensen niet te laten wegkwijnen op de reservebank."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen