Politiek7 nov '14 19:30

Britten pronken ten onrechte met veren uit ver vervlogen Thatcher-tijdperk

Auteur: Thijs Baas

De Britse minister van Financiën George Osborne is zeer voldaan over de bereikte halvering van de naheffing van de EU tot 1 miljard euro. Maar het is maar de vraag of hij niet al te makkelijk pronkt met een korting die al ruim twintig jaar van toepassing is, zegt Telegraaf-correspondent Joost van Mierlo vanuit Londen.

Het is vooral onduidelijk wat er de afgelopen week nou precies is afgesproken in Brussel. Hardop wordt gesuggereerd dat de door de Britten verworven EU-korting op deze naheffing voor de Britten altijd al gegolden heeft. Sterker: de Britten hebben ruim twintig jaar geleden - nog ten tijde van Margaret Thatcher - al een korting afgedongen omdat ze naar eigen zeggen nauwelijks boeren hebben en een groot deel van de Europese subsidies besteedt wordt aan landbouw.
 

Opmerkelijk genoeg is deze korting de afgelopen weken helemaal niet aan de orde gekomen in Brussel. Een halvering van de naheffing bij de Britse bevolking zou wel eens minder juichend kunnen worden ontvangen dan de Britse minister hoopt. "Ik heb Cameron er nog niet over gehoord, maar Osborne zegt dat hij heel blij is met wat hij nu bereikt is. De Britse kiezer denkt sowieso al dat iedere pond te veel is voor de EU, maar extra betalen gaat er al helemáál slecht in, hier."

Één politiek succesje kan wél worden bijgeschreven op het conto van Osborne, zegt Van Mierlo: de rekening hoeft pas volgend jaar in juli en september te worden voldaan. Dan is er inmiddels naar alle waarschijnlijkheid een nieuwe regering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen