Politiek13 mei '14 07:09Aangepast op 13 mei '14 14:44

Amsterdammers ontvangen dubbele stempassen

Auteur: Melvin Captein

In de gemeente Amsterdam zijn sommige stempassen voor de Europese verkiezingen dubbel verstuurd. In totaal ontvingen 52 Amsterdammers een dubbel stembiljet.

FD-medewerker Titia te Dorsthorst was een van de mensen bij wie de stempas tweemaal in de bus viel. De eerste stempas ontving ze twee weken geleden. "Tegelijkertijd met die van mijn man, dus dat zal volgens de reguliere weg zijn geweest. De tweede ontving ik afgelopen zaterdag. De passen verschillen ook: het tweede biljet heeft een barcode en beiden hebben een ander nummer."Tot op heden vernam Te Dorsthorst nog niets van de gemeente over de kwestie.

Rob Kalse, manager verkiezingen van de gemeente Amsterdam, laat op BNR weten dat de gemeente wel degelijk op de hoogte is van de situatie. Volgens hem is er sprake van een menselijke fout. "De stempassen zijn door de drukker afgeleverd bij PostNL voor bezorging. Daar is geconstateerd dat de enveloppen beschadigd waren. De normale procedure is dan dat deze enveloppen naar de gemeente worden gestuurd, en dat wij nieuwe passen aanmaken. Dat is ook gebeurd, maar PostNL heeft tegelijkertijd contact opgenomen met de drukker met hetzelfde verzoek. Daar is het fout gegaan."

Niet dubbel stemmen
"We hebben in beeld wie dat zijn en gaan de mensen nu een brief sturen dat een van hun stemnummers komt te vervallen, zodat zij niet dubbel kunnen stemmen", zegt Kalse. "Als de pas toch wordt aangeboden, staat dat in ons register, en wordt deze niet toegelaten tot de stemming."

Kalse zegt dat de gemeente maatregelen zal treffen om een dergelijk scenario in de toekomst te voorkomen. De Kiesraad laat weten dat het incident zal worden meegenomen in de evaluatie van de Europese Verkiezingen.

Gerelateerde artikelen