Nederlandse hulp voor yezidi's in Noord-Irak
Nederland stuurt noodhulp in de vorm van voedsel en water en honderden dekens naar de yezidi's die de bergen in het noorden van Irak zijn ingevlucht uit angst voor de milities van de radicale IS, tot voor kort ISIS. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven.
Met de spullen worden ook tientallen parachutes meegestuurd, die worden ingezet om de spullen te droppen boven het Sinjar-gebergte. De Australische luchtmacht gaat die droppings uitvoeren. De Nederlandse luchtmacht vliegt de goederen zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten waar ze worden overgedragen aan de Australiërs. De kosten voor deze actie zullen maximaal 1 miljoen euro bedragen.
'Ronduit dramatisch'
In een toelichting op haar Kamerbrief zegt Ploumen: "Wie de berichten leest en de beelden ziet, weet dat de situatie ronduit dramatisch is. De mensen kunnen geen kant op. Daarom moet er meer hulp komen.''
De regeringspartijen VVD en PvdA steunen de noodhulp, maar vinden wel dat het kabinet moet blijven zoeken naar andere manieren om bij te dragen aan de bescherming van de yezidi's en andere bevolkingsgroepen tegen de terreur van IS.
Misdaden tegen menselijkheid
VVD-Kamerlid Mark Verheijen: "ISIS begaat dagelijks ernstige misdaden tegen de menselijkheid en poogt een hele bevolkingsgroep systematisch uit te moorden. Bij deze grove schendingen van de mensenrechten kan de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan.'' Hij vindt de inspanningen van de EU tot nog toe te weinig en te laat. Dat laatste vindt ook PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. De EU-ministers komen vrijdag in Brussel bijeen om te praten over Irak - en over Oekraïne.
Oppositiepartijen in de Kamer zijn feller in hun oproep meer te doen. "Gezien de urgentie van de situatie verwacht ik wel dat er na deze kleine eerste stap nog meer stappen zullen volgen door Nederland en de EU'', zegt Pieter Omtzigt (CDA). Ook D66 verwacht dat Nederland meer hulp biedt als de situatie in Noord-Irak zo nijpend blijft.
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt de Nederlandse hulp 'wat mager'. Hij stelt: "Mag t wat meer zijn? Hier is sprake van genocide op de yezidi's.'' Fractievoorzitter Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) noemt de Nederlandse noodhulp 'slapjes'.