Politiek18 aug '14 13:05Aangepast op 18 aug '14 13:50

Nederlandse hulpvlucht vertrokken naar Irak

Auteur: BNR Webredactie

Vanuit Eindhoven is maandag kort na 12 uur een Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht vertrokken met hulpgoederen voor Noord-Irak. Het toestel brengt dekens, voedzame biscuits en led-lampen naar de stad Arbil. Daar zal het 'afgeladen' vliegtuig naar verwachting in de loop van de avond aankomen.

Foto: Martijn de Rijk
Foto: Martijn de Rijk

Dat heeft een woordvoerder van de luchtmacht laten weten. De hulpgoederen worden in Arbil overgedragen aan de VN-hulporganisatie OCHA, die de spullen verder verdeelt over ontheemden in het gebied.

Yezidi's
De Nederlandse noodhulp was oorspronkelijk bedoeld voor de yezidi's in het Sintjargebergte, maar daar is de situatie inmiddels verbeterd. Nu wordt het aan de VN overgelaten om de goederen te brengen naar mensen die ze het hardst nodig hebben. In het noorden van Irak zijn nog steeds honderdduizenden mensen op de vlucht voor het geweld van de radicale milities van de Islamitische Staat (IS), het voormalige ISIS.

“Een vliegtuiglading vol met hulpgoederen", antwoordt verslaggever Martijn de Rijk op de vraag wat er aan boord is van de Hercules. "Daar moet je je niet verschrikkelijk veel van voorstellen, want die Hercules is maar een klein toestel. Het is een viermotorig toestel en het is inmiddels een jaartje of veertig geleden dat het in dienst werd genomen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen