Moeten we méér, of minder stelling nemen?
Sinds woensdagavond is de discussie over de vraag hoe om te gaan met Geert Wilders in alle hevigheid opgelaaid. Er worden aangiftes gedaan, statements gemaakt en er wordt opgeroepen tot het maken van statements. Inmiddels vindt ook Wilders dat er sprake is van haatzaaien en ophitsen. Tegen de PVV, wel te verstaan.
Sinds Wilders woensdagavond zijn aanhangers de vraag stelde of zij meer of minder Marokkanen in Den Haag wilden, waarop de zaal scandeerde: minder, kreeg de PVV-leider grote hoeveelheden aangiftes, harde kritiek van collega-politici en maatschappelijke protesten over zich heen.
Waar blijft iedereen?
Een van de protesten kwam van BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich, die verklaarde het een "prachtig gebaar" te zullen vinden als Tweede Kamerleden weglopen bij de eerstvolgende keer dat Wilders in de Kamer het woord voert. Vandaag lichtte hij zijn oproep op BNR toe. “Ik hoop dat Wilders – wij kunnen helaas niet in zijn hoofd kijken – nu eindelijk een keer denkt: oeps! Ik wilde inderdaad wat reuring, ik wilde wat reactie… Ik hoop dat-ie zich gewoon een keer verslikt heeft nu.”
Fröhlich voegt eraan toe dat hij niet alleen hoopt op een duidelijk statement van politici, maar ook van maatschappelijke organisaties als VNO-NCW en de KNVB. "Waar blijft iedereen?"
Eensgezind stelling nemen
Wat vinden Kamerleden zelf van de suggestie om weg te lopen als Wilders aan het woord is? Dat vroeg BNR’s Paul van Liempt vandaag aan Stientje van Veldhoven (D66), Sadet Karabulut (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA).
Karabulut: “Ik vind het te prijzen dat mensen in de journalistiek zich openlijk uitspreken. Soms gaat het zo ver dat je op dat moment die afweging maakt en op dat moment een statement maakt.” Karabulut wil een statement maken door morgen de anti-racisme-demonstratie te bezoeken. Ook pleit zij ervoor “dat wij inderdaad in het parlement met elkaar, en ik hoop steeds meer, en eensgezind, stelling moeten nemen tegen het wegzetten van groepen mensen”.
Martelaar
Maar weglopen? Niet doen, zegt Van Veldhoven. “Laten we hem niet het excuus geven van een soort martelaar.” Van Veldhoven wil liever het debat met de PVV aangaan.
“Nooit weglopen”, vindt ook Van Toorenburg. “Ik vind dat we niks hebben aan zo’n soort statement. Wat we moeten doen, is met woorden bestrijden, ervoor zorgen dat die ideeën niet uitgevoerd kunnen worden, en vervolgens kijken hoe dat in een strafrechtprocedure zal gaan.”
Collectieve gretigheid
PVV-leider Geert Wilders zelf vindt dat er een “hetze'' aan de gang is tegen zijn partij. “Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV'', zegt hij tegenover persbureau ANP. Volgens hem zullen de standpunten van de PVV niet veranderen.