Politiek23 okt '14 23:33Aangepast op 24 okt '14 11:54

VVD en CDA willen opheldering naheffing EU

Auteur: BNR Webredactie

De VVD en het CDA willen opheldering van het kabinet over een naheffing voor dit jaar van de Europese Commissie. Het gaat volgens de Britse zakenkrant Financial Times om een bedrag van 642 miljoen euro. Dat bedrag bevestigde premier Mark Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na afloop van overleg in Brussel.

"Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren'', twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. "Het moet niet gekker worden.''

'Onaangename verrassing'
De naheffing is het gevolg van een nieuwe rekenmethode waardoor de omvang van de Nederlandse economie groter is geworden. Voor Nederland komt dit als 'een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op', reageerde de premier. De verrassing zit hem in de enorme hoogte van de naheffing, aldus Rutte. Dus dat betekent niet dat Nederland zomaar een cheque uitschrijft, maar de kwestie 'tot op de bodem gaat uitzoeken', benadrukte hij.

De naheffing uit Brussel komt omdat ook de Europese Commissie inmiddels een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode hanteert, waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. En omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht, aldus een woordvoerder van de commissie.

Rutte bestrijdt dat de heffing er komt door de nieuwe rekenmethode. De premier had eerder op de avond al contact met de Britse premier David Cameron over de kwestie. Brussel wil van de Britten 2,1 miljard euro extra. "Als ik zeg tot de bodem uitzoeken betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen'', aldus de premier. Hij gaf aan ook op te trekken met Bulgarije, Malta, Italië en Griekenland, die eveneens een naheffing kregen.

Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen is Rutte niet de enige Europese leider die onaangenaam verrast is. “Ook de Britten, Italië, Malta en Griekenland kregen zo’n naheffing."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen