Politiek18 sep '14 13:44Aangepast op 18 sep '14 14:18

Jihad-verdachten hoeven niet opnieuw cel in

Auteur: BNR Webredactie

De twee mannen uit Huizen die ervan worden verdacht dat ze met hun gezin naar Syrië wilden om mee te strijden met IS, hoeven niet opnieuw de cel in. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Lelystad besloten. Wel moeten ze aan strenge voorwaarden voldoen.

Zo mogen de mannen Nederland niet verlaten, hebben zij zich te houden aan een meldingsplicht en mogen ze geen contact hebben met elkaar en elkaars familieleden. Mocht de reclassering dat nodig achten, dan moeten de mannen ook enkelbanden dragen.

Eerder had een rechter-commissaris bepaald dat er onvoldoende bewijs was om de mannen langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie ging tegen dat besluit in beroep en is nu in het gelijkgesteld. Persrechter Michiel de Ridder:

 

Maar van de officier van Justitie hoeven de mannen alsnog niet opnieuw de cel in. De Ridder: "Hij heeft gezegd dat nu de mannen op vrije voeten zijn, hij het ook goed vindt als ze onder strenge voorwaarden worden gesteld." Volgens De Telegraaf zouden de mannen vanwege persoonlijke omstandigheden niet opnieuw in voorlopige hechtenis worden gezet.

Wat de aard is van het aanvullende bewijs dat het OM heeft ingediend bij rechtbank, wil De Ridder niet zeggen. "We zitten nu midden in het vooronderzoek. Tot de openbare zitting doen wij geen inhoudelijke uitspraken over de zaak."

IS
De politie pakte eind augustus twee gezinnen uit Huizen op, omdat zij op het punt zouden staan af te reizen naar Syrië om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS. De twee vrouwen zijn nog steeds verdacht, maar al enkele weken weer op vrije voeten.

Tegen vrijlating van de mannen van 31 en 33 jaar ging het OM in beroep. Het OM is tevreden dat de rechtbank heeft vastgesteld dat er voldoende reden is om de mannen zonodig weer in de cel te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen