De gaskraan gaat niet verder dicht
Voor het eerst waren vandaag in de stad Groningen de gevolgen van de gaswinning voelbaar. Toch vindt minister Kamp het niet nodig de gaswinning verder terug te schroeven. De burgemeester van Groningen wil dat het Rijk bijspringt om de huizen in de stad aardbevingsbestendig te maken.
De schok had een kracht van 2.8 op de schaal van Richter. GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat Kamp de gaswinning veel verder terugschroeft.
Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) volstaan de maatregelen die eerder al tegen aardbevingen genomen waren, zoals het verminderen van de aardgaswinning rond Loppersum. “Dat wil niet zeggen dat zich ook nog steeds in Loppersum en het gebied daaromheen geen aardbevingen kunnen voordoen. Dat gebeurt ook in de loop van het jaar. Er zijn enkele tientallen aardbevingen in de loop van het jaar. Dit is er een van.”
Het maakt volgens Kamp niet uit dat nu een ander gebied in de provincie wordt getroffen dan voorheen. Politiek verslaggever Jeroen Stans: “Sterker nog, door de maatregelen die hij begin dit jaar al heeft genomen, hoeven Groningers zich volgens hem minder in plaats van meer zorgen te maken.”
De gaskraan verder dichtdraaien is niet nodig, vindt de minister. “De gaskraan gaat de komende jaren vanzelf verder dicht omdat de hoeveelheid aardgas daar vermindert en de productie dus langzaam zal worden teruggebracht.”
Kannen water
Burgemeester
Ruud Vreeman en zijn wethouders zaten juist in het stadhuis te vergaderen toen de
aarde begon te beven. “Het was een trilling. De wethouders zeiden: hé, een
beving! Dat hebben wij hier nog nooit gehad. Je zag die kannen water op tafel
staan klotsen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een aardbeving meemaakte.”
Maakt de burgemeester zich zorgen, nu de bevingen zo dichtbij komen? “Als je het hebt over een aardbeving in een aantal dorpen; dat kan ongelooflijk naar en vervelend zijn. Maar als er hier in buurten waar flats staan, waar ziekenhuizen staan, waar mensen op elkaar wonen, aardbevingen gaan komen met een grote omvang, dan gaat het niet over een paar duizend, dan gaat het over tienduizenden mensen.”
De burgemeester wil uiteraard dat het Rijk de ontstane schade in zijn stad vergoedt. “En twee is dat een heel project op gang gebracht moet worden om die panden en huizen en vitale delen van de infrastructuur aardbevingsbestendig te maken, zowel voor de bestaande bouw als van de nieuwbouw.”