Hoe duur komen de aardbevingen Kamp te staan?
Er moet meer gebeuren om de schade van de aardbevingen in Groningen netjes af te handelen. Daarvoor pleiten diverse partijen in de Tweede Kamer vanmiddag tijdens een debat met minister Kamp. De VVD wil onafhankelijke arbitrage als gedupeerden het niet met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) eens zijn over het schadebedrag.
“Er zijn nu ongeveer 3.000 geschillen van inzicht tussen NAM en bewoners. En het zijn natuurlijk vooral de bewoners die last hebben van het lange duren daarvan”, zegt VVD-Kamerlid René Leegte.
“Wat er nu gebeurt, is: de NAM veroorzaakt schade. Dan nemen ze de taxatie op wat het bedrag is en vergoeden ze die schade. Maar soms gebeurt het dat bewoners het er niet mee eens zijn. Dat zegt NAM bijvoorbeeld: het is 3.000 euro, en dan heeft de bewoner een onafhankelijke expert en die zegt: het is 5.000 euro. Dan kunnen ze naar de Technische Commissie Bodembescherming gaan. Die kan een advies geven, maar daar blijft het bij.”
Rechtszekerheid
Leegte wil dat dit een bindende uitspraak wordt, zodat
bewoners meer rechtszekerheid hebben.
Ook andere partijen in de Tweede Kamer vinden dat Groningers beter moeten worden geholpen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil dat de NAM en Kamp harder aan de slag gaan om gemaakte afspraken met de bewoners na te komen en uit te leggen.
Eric Smaling (SP) vindt het vaststellen en afhandelen van schade door aardbevingen een zaak voor het Rijk. “De NAM moet dat niet doen. De stad Groningen heeft nu ook een tik gekregen, maar wat doe je als zwaardere bevingen meer schade aanrichten in de stad? Daarvoor is een 'bevingsfonds' nodig.''
De directe aanleiding voor het debat van vandaag is de aardbeving van 30 september, die ook te voelen was in de stad Groningen. Aardbevingen in de provincie Groningen zijn het gevolg van gaswinning door de NAM.