Politiek17 dec '13 09:55

Afluisteren NSA is in strijd met de grondwet

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse geheime dienst NSA mag telefoongesprekken niet afluisteren. Dat zegt een Amerikaanse rechter.

Een rechter zei gisteren dat het vergaren van miljoenen gegevens van Amerikanen ongrondwettig is. De zaak was aangespannen door twee klagers die eisen dat de National Security Agencies stoppen met het verzamelen van hun telefoongegevens. "Dit omdat die registratie van hun belinformatie grondwettelijk vastgelegde burgerlijke vrijheden zou aantasten", legt correspondent Reinout van Wagtendonk uit.

Van Wagtendonk: "Die rechter heeft hun min of meer gelijk gegeven. Hij heeft geoordeeld dat die digitale spionagepraktijken hoogstwaarschijnlijk de Amerikaanse grondwet overtreden. Niet 100 procent stellig, maar hoogstwaarschijnlijk."

Ingrijpende inbreuken
De regering van president Obama beroept zich op een uitspraak in een zaak uit 1979 in de verdediging tegen de klacht van die twee eisers. Die zaak had ook met het registreren van telefoongesprekken te maken. "Die praktijken werden toen, maar dat is dus redelijk lang geleden, wél grondwettig verklaard.

De rechter zegt nu dat de technologie inmiddels zo is veranderd, dat het hier om zoveel bredere en meer ingrijpende inbreuken op de privacy gaat - en op andere grondrechten van Amerikaanse burgers - dat dit wat hem betreft niet kan."

Gerelateerde artikelen