Politiek6 nov '14 05:24Aangepast op 6 nov '14 15:59

Dekker wil proef met minder regels op scholen

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer twintig scholen in het voortgezet- en het basisonderwijs hoeven zich de komende vijf jaar aan veel minder regels te houden. Zo wil staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs scholen ruimte geven, zegt hij tegen BNR.

ANP
ANP

Dekker wil op deze scholen regels buiten werking stellen zodat ze ruimte krijgen om plannen uit te voeren of nieuwe ideeën te bedenken. Dat zegt hij tegen politiek verslaggever Jeroen Stans. "Ik wil die scholen de kans geven om te laten zien wat ze kunnen als we die regels weglaten."

Scholen die in 2013 het stempel excellent kregen, kunnen in aanmerking komen voor de proef.

Lesuren en opleidingsduur
Dekker wil eerst nagaan welke ruimte de scholen willen zodat hij kan zien welke regels uitgeschakeld kunnen worden. Zelf denkt hij aan regels over de opleidingsduur, de lestijd of de verantwoording. Maar hij is benieuwd naar andere ideeën.

En wat nu als een school ineens de helft van alle lesuren schrapt? "Dan moet je als school wel met een héél goed verhaal naar de ouders en leerlingen komen wat je gaat doen. Ik vertrouw erop dat bij hele goede scholen, waar ouders en leerlingen als jaren positief zijn en die goede resultaten laten zien, dat die niet dingen doen die plotseling dat onderwijs heel erg slecht maken. Maar dat ze de dingen doen die het onderwijs alleen maar beter maken."

Voorbereiding
Na de voorbereiding tot volgend voorjaar zal de proef in het schooljaar 2015-2016 beginnen en 5 jaar duren. Dat is volgens Dekker voldoende tijd om na te gaan wat het effect is van het schrappen van regels. Een onafhankelijke commissie zal de resultaten in de gaten houden. Het CDA had om een proef gevraagd.

De toegankelijkheid van het onderwijs en de financiële verantwoording mogen overigens niet in het geding komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen