Politiek13 okt '14 09:50

Obama: Ebola-protocollen beter naleven

Auteur: Marjan van den Berg

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de protocollen bij het verplegen van ebola-patiënten beter worden nageleefd. Dat is bij de behandeling van een inmiddels overleden patiënt naar verluidt niet goed genoeg gebeurd. Daardoor raakte een verpleegkundige besmet.

Ook een tweede test heeft ebola-besmetting uitgewezen bij de verpleegkundige. Er is niets bekend over diens identiteit, maar wel dat de verpleegkundige in Dallas de Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan had behandeld, die de eerste in de VS was waarbij ebola werd vastgesteld. Duncan is inmiddels overleden.

Ook hoe de verpleegkundige precies besmet is geraakt, is nog niet helemaal duidelijk. Wel wordt gesuggereerd dat protocollen niet juist zijn uitgevoerd, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk. “De gezondheidsautoriteiten zeggen nadrukkelijk dat niet alle voorschriften en voorzorgsmaatregelen zijn nageleefd in Dallas – een breach of protocol, zeggen ze in het Engels, ik kan het niet precies vertalen – en dat dat de reden is voor deze besmetting. Maar hoe precies, weten ze nog niet.”

Door de onduidelijkheid is inmiddels ook de vraag gerezen of de voorschriften zelf wel in orde zijn. Van Wagtendonk: “Daar begint men zich, zeker in de eerste lijn – de verpleegkundigen zelf – in de hele Verenigde Staten trouwens nu, steeds meer zorgen over te maken.” De grootste vakbond in de VS spreekt van een gebrek aan training en aan duidelijke voorschriften. Zo werd Duncan aanvankelijk met klachten weggestuurd, terwijl hij had aangegeven dat hij in West-Afrika was geweest.

Olievlek
Op dit moment zit Amerika in spanning over de vraag hoe veel nieuwe besmettingsgevallen er de komende tijd opduiken. In het ziekenhuis in Dallas zijn meer verpleegkundigen met Duncan in aanraking geweest; zij worden extra in de gaten gehouden. Buiten het ziekenhuis zijn eveneens mensen met hem in aanraking geweest. Verder is vermoedelijk de partner van de zieke verpleegkundige preventief in quarantaine geplaatst.

“Het is een beetje – zo gaat dat met zo’n besmettelijke ziekte – een olievlek", zegt Van Wagtendonk. "De autoriteiten willen ons in de Verenigde Staten allemaal laten weten dat ze het onder controle hebben, maar ze weten dus nog niet hoe het gebeurd is en er zijn vragen die beantwoord moeten worden, waardoor de zorg niet is weggenomen hier in Amerika.”

Zondag werd ook duidelijk dat in een kliniek in de Amerikaanse staat Massachusetts een patiënt is opgenomen die mogelijk ebola heeft. De man was onlangs in West-Afrika geweest en had symptomen die op ebola duidden. De kliniek is ontruimd en de man geïsoleerd.

Hond
De autoriteiten hebben besloten de hond van de met ebola besmette verpleegkundige in leven te laten. "De hond is erg belangrijk voor de patiënt en we willen dat hij veilig is'', zei de burgemeester van de stad tegen de krant USA Today.

Er zijn geen gevallen bekend waarin mensen ebola opliepen door contact met honden. Toch kunnen de dieren volgens een studie mogelijk dragers zijn van de ziekte zonder symptomen te tonen. In Spanje werd de hond van een verpleegkundige met ebola wel afgemaakt.

Gerelateerde artikelen