Politiek23 jan '13 17:30

'Lijstverbinding Netanyahu is strategische fout'

Auteur: Anne-Greet Haars

De Israëlische premier Netanyahu verloor met zijn Likud-partij 11 zetels bij de parlementsverkiezingen, maar door een lijstverbinding leidt hij nog steeds de grootste groep. Toch is die lijsverbinding volgens politicoloog André Krouwel een strategische fout.

De verbinding ging Netanyahu aan met de extreem rechtse partij Yisrael Beitenu. "Netanyahu heeft een strategische fout gemaakt door zich te verbinden aan de partij Yisrael Beitenu. Dat is een partij van meneer Lieberman die niet zo religieus is. Dat vonden de Likud-stemmers een totale ramp. Je kon zien dat de kern van de partij ontevreden was en daarom wegliep", vertelt Krouwel die voor Israël een kieskompas maakte.

Economisch vraagstuk
Gisteren zei BNR's correspondent in Israël dat het ook zou kunnen dat de Likud-partij van Netanyahu de slechte economische omstandigheden in Israël over het hoofd heeft gezien. Maar Krouwel denkt dat ze het hier express niet over hebben gehad. "Likud heeft heel duidelijk gefocust op de veiligheidssituatie. Ze zeiden dat ze de enige zijn die een oplossing hebben voor het veiligheidsvraagstuk. Ze wezen op hun harde aanpak die ze hebben in Gaza. Die Gaza-oorlog vlak voor de verkiezingen kwam hun niet slecht uit."

Links: geen goed verhaal
Linkse kiezers geloven niet langer meer dat links een idee heeft over hoe ze territorium moeten ruilen voor vrede, legt Krouwel uit. "De leider van de sociaaldemocraten, Shelly, had eigenlijk niet echt een goed verhaal hoe dat nu verder moet met de veiligheid. Ze heeft verloren aan zeg maar de GroenLinks van Israël. Want die zeggen nog wel steeds dat ze land moeten ruilen voor vrede."

Vaag
De grote verrassing is de nieuwe centrum-linkse partij Yesh Atid. Die werd in één klap de tweede partij van het land. Volgens Krouwel is Yesh Atid populair omdat hij heel vaag is. "Hij zei: 'Er is een weg, dus volg mij'. Maar niemand weet eigenlijk wat die weg is. Door heel vaag te blijven heeft hij heel veel stemmen kunnen winnen."

Gerelateerde artikelen