Politiek27 feb '14 15:12

Amnesty: Israël gebruikt buitensporig geweld

Auteur: BNR Webredactie

Israëlische militairen hebben tussen 2011 en 2013 grof, willekeurig en onnodig geweld gebruikt tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport. Volgens de mensenrechtenorganisatie houdt Israël zich niet aan internationale afspraken.

In het rapport wijst Amnesty ondermeer op het schieten met scherp op demonstranten die stenen gooien. Dat is niet is toegestaan, zegt Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf.

"Je mag in een dergelijke situatie wel traangas gebruiken, maar niet, zoals ook in het rapport staat, door een traangasgranaat recht in het gezicht van een demonstrant te schieten die daardoor overlijdt."

Het is niet de vraag of Israëlische soldaten wel mogen optreden, aldus Bosgraaf. "Waar het om gaat, is dat ze dat proportioneel doen."

Onmiddelijk gevaar
Volgens Amnesty zijn vorig jaar 22 Palestijnen gedood door Israëlische militairen of agenten, van wie 14 tijdens protesten. Onder hen bevonden zich volgens de mensenrechtenorganisatie vier kinderen.

In alle gevallen vormden de Palestijnen geen onmiddellijk gevaar voor de levens van Israëlische burgers of militairen, stelt Amnesty. De organisatie ziet in enkele voorvallen bewijs dat de slachtoffers moedwillig zijn gedood en er daardoor mogelijk sprake is van oorlogsmisdaden.

Verantwoording
Het helpt niet dat Israëlische soldaten niet of nauwelijks verantwoording hoeven af te leggen over hun acties, zegt Bosgraaf. "Er wordt zelden onderzoek gedaan en als het al gebeurt, dan wordt dat onderzoek door de militaire politie uitgevoerd. Dat kun je niet onafhankelijk noemen."

Dat zelden soldaten zijn gearresteerd en berecht wegens het gebruik van buitensporig geweld, is volgens de Amnesty-woordvoerder een teken aan de wand. "Soldaten weten dat ze ermee wegkomen als ze hun boekje te buiten gaan."

'Schandelijk'
In een reactie laat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken weten het Amnesty-rapport 'schandelijk'  en 'eenzijdig' te vinden. Het zou meer lijken op een 'public relations rapport dan een serieus rapport', aldus het ministerie.

Israël benadrukt dat er in betreffende periode fors meer Palestijns geweld was en dat Amnesty volledig voorbij gaat aan de moeilijke situatie waarin zijn manschappen zich bevinden.

Zo zijn er in 2013 zeker 5000 incidenten geweest waarin Palestijnen met stenen gooiden of slingerden. Volgens Israël leidde dit vaak wel degelijk tot levensbedreigende situaties, zeker als er ook brandbommen werden gegooid en geschoten werd.

Gerelateerde artikelen