Politiek28 mei '13 11:33

'Telecomproviders moeten binnen 4 uur compenseren bij storingen'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Mensen die last hebben van een telefoon- of internetstoring zouden al na vier uur gecompenseerd moeten worden door hun provider, net als bijvoorbeeld gebeurt bij stroomstoringen. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Maar daarvoor moet er eerst geïnvesteerd worden in de kwaliteit. Als de sector aangeeft dat daar geen geld voor is, dan heeft D66-Kamerlid Kees Verhoeven daar geen boodschap aan. "Als de sector zegt dat er geen geld is om te investeren in een goed netwerk, dan denk ik dat het verdienmodel van de sector sowieso problematisch is. Want je moet sowieso kwaliteit kunnen leveren", zegt hij op BNR.

"Ik denk dat het heel goed zou zijn als er geïnvesteerd wordt in goede netwerken om storingen te voorkomen. Maar als er een storing is en mensen hebben er lang last van, dan moet je gewoon kunnen compenseren."

Verhoeven komt tot de tijdsbepaling van vier uur door de telecomsector te vergelijken met de energiesector. "Daar is een compensatieregeling die na vier uur al gaat gelden. Internet en bellen is net zo belangrijk als energie. Daarom hebben we gezegd dat het veel beter zou zijn als we een kortere tijd zouden aanhouden van vier uur en dus niet pas compenseren na 12 uur."

Compensatie in natura of geld
Wat voor soort compensatie er komt, is een andere discussie, zegt Verhoeven. "Niet iedereen heeft iets aan compensatie in natura. Als je compenseert moet het ook zo zijn dat je er mensen goed mee helpt en ze niet iets geeft waar ze niets aan hebben. Het doel van het debat van vanmiddag is om te zorgen dat consumenten niet in de kou komen te staan bij een storing."

Toch zegt hij dat een compensatie uitgedrukt in een geldbedrag aantrekkelijker is voor consumenten. "Maar daar moet je ook voor naar de telecomsector kijken. Als ze compenseren is het al heel wat. En als ze dan compenseren binnen hun eigen product, kan ik me daar ook iets bij voorstellen."

Motie tot wetgeving is ook mogelijk
Als een meerderheid van de Tweede Kamer voor snel compenseren is, kan minister Kamp nog eens met de sector praten en daar mee instemmen. “Maar als de sector het niet wil kan de Kamer besluiten om tot een motie tot wetgeving over te gaan, om het wel te regelen. Die stappen kunnen we gaan zetten.”

De telecomsector zelf wil pas een compensatie na 12 uur, dat is ook de inzet van minister Kamp van Economische Zaken. De Kamer debatteert er dinsdagmiddag over.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen