Politiek18 nov '14 23:15Aangepast op 19 nov '14 08:24

Kamer: verpleeghuiszorg moet en kan beter

Auteur: ANP Nieuws

Om de zorg voor ouderen in verpleeghuizen te verbeteren, zouden vertegenwoordigers van instellingen die het volgens de inspectie goed doen de minder goed presterende huizen moeten helpen.

En als het dan nog niet gaat moet de inspectie ingrijpen. Het debat was pikant, omdat Van Rijn's vader in het AD de slechte zorg voor zijn vrouw, Van Rijn's dementerende moeder, aan de kaak stelde.

Ook al ging het debat gisteravond niet over zijn moeder, Van Rijn kon en wilde er niet omheen:

Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen daar dinsdagavond op aan tijdens het debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). "Het kan en moet beter'', aldus SGP-voorman Kees van der Staaij. "Maar wij gaan het hier niet regelen in een Kamerdebat."

Kamer verdeeld over aanpak
De Kamer is verdeeld over hoe de al jaren slepende problemen in verpleeghuizen kunnen worden opgelost. De PVV wil meer geld voor de zorg en wil fraude, verspilling, hoge bonussen en inefficiënt werken aanpakken. De SP wil af van slecht functionerende bestuurders en pleit voor een noodwet om grote zorginstellingen op te splitsen. Ook wil Renske Leijten (SP) meer personeel: "Hoe goed je ook bent opgeleid, als je niet voldoende collega’s hebt kun je je werk niet doen’’.

Verder zijn er nieuwe gebouwen nodig, maar die staan er niet meteen, en ook het beter opleiden van verpleegkundigen kost tijd. "De inspectie kan ondertussen wel meer oog krijgen voor het welbevinden van mensen in verpleeghuizen'', aldus D66. Meer geld is volgens veel andere partijen niet dé oplossing. Want ook met geld kan het probleem van dementie niet worden oplost, stelde de VVD vast. Bovendien is de kwaliteit van de zorg in instellingen die nu evenveel veel geld krijgen, vaak erg verschillend.

Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter van Verenso - de belangenvereniging voor verpleeghuisartsen – vraagt zich af of het debat wat heeft opgeleverd. Zij zegt op BNR: “Het zijn heel veel woorden en de vraag is of de daden volgen."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen