Politiek9 mei '14 07:01Aangepast op 9 mei '14 09:17

Motie PvdA voor ruimhartiger kinderpardon

Auteur: Eva Oude Elferink

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie moet ruimhartiger omgaan met het kinderpardon. De ledenraad van de Partij van de Arbeid heeft gisteravond tijdens een bijeenkomst in Zwolle een motie hierover aangenomen. PvdA-leider Diederik Samsom roept Teeven op gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Het pardon geldt nu alleen voor kinderen die de laaste vijf jaar onder toezicht van het Rijk hebben gestaan. De partij wil dat het ook geldt voor kinderen die onder toezicht van de gemeente stonden. De leden van de PvdA geven hiermee gehoor aan de oproep van kinderombudsman Marc Dullaert. Die stelde onlangs dat er geen onderscheid mag worden gemaakt.

Volgens de PvdA gaat het om 97 kinderen, van wie er 26 al een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Regeerakkoord
Staatssecretaris Teeven moet zijn taak uitvoeren, zegt PvdA-leider Diederik Samsom. "Het kinderpardon is vastgelegd in het regeerakkoord, we hebben de bedoeling daarvan omschreven. Het is ons in ieder geval helder."

Samen met Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, was Samsom zelf verantwoordelijk voor de wet die leidde tot het kinderpardon. Hij geeft toe dat 'dit draadje toen ook al los zat'. "Het punt is dat er geen definitie te geven is van gemeentelijk toezicht", legt de PvdA-leider uit.

"Ik hoor veel mensen zeggen 'als je naar school gaat, dan ben je in het zicht van de gemeente'. Gelukkig is dat niet zo. Je kunt in dit land als illegaal kind gewoon naar school. Ook als je ouders illegaal zijn en dat wil ik zo houden. Dat betekent dus dat de school een veilige plek is waar je niet onder toezicht staat van welke overheid dan ook."

Mensen
Daarmee is er ook geen definitie van gemeentelijk toezicht. Die onduidelijkheid is pijnlijk, erkent Samsom. Maar, zegt hij: "Regels kunnen niet altijd mensen omvatten." De PvdA-leider roept zijn coalitiegenoot Teeven daarom op gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

"Kijk goed naar de omstandigheden van deze kinderen. Kijk of die de facto voldoen aan waar het kinderpardon juridisch voor bedoeld was en geef ze dan gewoon een verblijfsvergunning." Met andere woorden: "Kijk niet naar de regels, kijk naar de mensen."

Gerelateerde artikelen