Politiek23 sep '14 18:31

Van Rijn: Hervormingen jeugdzorg: staar niet blind op 2015

Auteur: Thijs Baas

De grote veranderingen in de jeugdzorg zullen niet op 1 januari 2015 zijn voltooid. Dat zegt staatssecretraris van Rijn tegen BNR's Jeroen Stans. Toch is hij optimistisch over de ontwikkelingen in verschillende gemeenten. "De gemeente Amsterdam is al een tijd je bezig en is er inmiddels in geslaagd om 50 procent minder ondertoezichtstellingen te hebben."

De Rekenkamers van de vier grote steden waarschuwen voor wachtlijsten in de jeugdzorg. Gemeenten nemen vanaf volgend jaar de jeugdzorg over van het Rijk. Maar veel gemeenten zijn niet goed voorbereid, vinden de Rekenkamers, waardoor de kwaliteit van de zorg in gevaar komt. Verantwoordelijk staatssecretraris van Rijn erkent dat er problemen zijn, maar zegt ook te rekenen op successen. "De veranderende werkwijze stemt mij heel optimistisch over de vraag of je op een hele effectieve manier deze transitie kunt doen."
 

Voor langere wachtlijsten is Van Rijn niet bang, zeker niet als er aan de voorkant meer geïnvesteerd wordt in preventie, om 'de achterkant wat uit te sparen'. "Het mooie van de hele hervorming is dat de gemeenten verantwoordelijk zijn voor beide budgetten, waardoor ze veel effectiever afwegingen kunnen maken. Het wordt nu makkelijker, waardoor de gemeente veel meer in staat is om het te kunnen besturen. Maar waar de Rekenkamer gelijk in heeft, is dat je je niet blind moet staren op het jaar 2015, je moet het over meerdere jaren bekijken."

Wal en schip
De overheid moet het stuur overnemen bij gemeenten die hun jeugdzorg nog niet op orde hebben, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert op BNR. De ombudsman is bang dat kinderen tussen wal en schip vallen en helemaal geen hulp meer kunnen krijgen als de jeugdzorg niet op orde is. "Ik maak me veel meer zorgen dat er daadwerkelijk geen hulp voorhanden is. Ik heb een tijdje geleden voorgesteld om een kopgroep te vormen met steden die het wél op orde hebben, zodat je van elkaar kunt leren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen