Politiek16 jul '13 14:01

'Betuttelend energieakkoord gaat voorbij aan kansen'

Auteur: Thijs Baas

Nederland is op het gebied van duurzaamheid zo'n beetje het slechtste jongetje van de klas. En dat doet pijn, zegt Wubbo Ockels, hoogleraar duurzame technologie. De oorzaak: Nederland zit in de houdgreep van fossiele brandstof.

"We verhandelen vier keer zoveel fossiele brandstof als we zelf nodig hebben", zegt Nederlands eerste astronaut. "Daar moeten we eerlijk in zijn, om je vervolgens af te vragen wat je in die situatie kunt doen. Toch zijn er ontzettend veel mensen in Nederland die heel goed bezig zijn met fantastische plannen. Het zijn vaak kleine initiatieven en dat moet je koesteren. Maar ook dáár gaat het vaak juist weer fout met het regeringsbeleid. Het is, als ik het heel hard zeg, bijna alsof ze expres de duurzame ontwikkeling kapotmaken."

Slechter dan de plannen
"Het energieakkoord is goed bedoeld, natuurlijk, maar wat er letterlijk staat is dat er géén akkoord is. Maar erger: de richtlijnen die er nu in staan zijn slechter dan wat we daarvoor van plan waren, in termen van hoeveel windenergie en dergelijke." En bovenal: het hele akkoord is betuttelend. En vooral dat stoort Ockels. "Het gaat direct over een kolencentrale die dicht moet, terwijl een paar jaar geleden de regering zei dat we een kolencentrale moesten hebben.

"Regering, hou je niet bezig met kolencentrales, maar hou je bezig met de vervuiling. Ga dus regels maken die ervoor zorgen dat een kolencentrale er helemaal niet kómen kan", adviseert Ockels. "Ik zie er heel weinig erkenning in van research. Ga in Duitsland kijken, dan weet je preciés wat werkt en wat niet werkt, of iets geld maakt of geld kost. Het is flauwekul dat alle methodes de burger alleen maar geld kosten." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen