Politiek2 sep '14 16:06Aangepast op 2 sep '14 18:33

Timmermans op gesprek bij Juncker

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) officieel voorgedragen als de Nederlandse kandidaat om eurocommissaris te worden. Timmermans is vanmiddag op gesprek geweest bij Jean-Claude Juncker, de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Dat heeft premier Mark Rutte aangekondigd aan het begin van een debat in de Tweede Kamer over de EU-top van afgelopen weekeinde. “De nominatie van Frans Timmermans, thans minister van Buitenlandse Zaken, past in een strategie van het kabinet om een voor Nederland belangrijke portefeuille te krijgen. De bijzondere kwaliteiten van minister Timmermans worden zowel binnen Nederland, maar ook in Brussel breed erkend. Ik heb er het volste vertrouwen in dat hij de komende jaren een belangrijke rol zal spelen, voor Europa en voor Nederland”, zei Rutte in een verklaring.

Timmermans had in Brussel een gesprek van zo'n 3 kwartier met Juncker. Juncker houdt deze week gesprekken met alle kandidaten voor de nog 26 te vervullen posten. Juncker streeft ernaar midden volgende week bekend te maken welke portefeuilles de nieuwe Europees Commissarissen krijgen.

Maandag werd al duidelijk dat Timmermans de belangrijkste troef is om namens het kabinet een zware post binnen te slepen in de nieuwe Europese Commissie. Bronnen rond het kabinet gaan ervan uit dat Timmermans wordt opgevolgd door oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders, die momenteel de VN-missie in Mali leidt.

Reacties
In de Kamer reageren oppositiepartijen met begrip voor de stap van Timmermans naar Brussel. Volgens CDA-leider Sybrand Buma kwalificeert Timmermans zeker voor een functie als eurocommissaris. Wel moet hij een zware post krijgen, vindt Buma. D66-leider Alexander Pechtold is ook voor, mits de post voor Timmermans voldoende zwaar is.

SP-leider Emile Roemer zei dat het hem "geen bal'' uitmaakt wie er namens Nederland in de Commissie zit. Het beleid uit Brussel is hoe dan ook toch "onvervalst neoliberaal''. Roemer vindt dat Koenders zijn "belangrijke opdracht'' in Mali moet afmaken en Timmermans niet moet opvolgen als minister.

PVV-leider Geert Wilders zei in een reactie: "Hoe meer PvdA'ers Nederland verlaten verlaten hoe beter.'' Bram van Ojik van GroenLinks prees Timmermans omdat die het buitenlands beleid als minister "uit de abstractie heeft weten te halen''. Wel vindt Van Ojik dat de PvdA-minister slecht beleid achter een muur van mooie woorden verkoopt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen