Politiek5 mei '14 14:52Aangepast op 5 mei '14 15:35

De Bevrijding van Nederland stap voor stap in kaart

Auteur: Thijs Baas

Minister-president Mark Rutte heeft vanmiddag om een uur het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival in Assen. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend", zei de premier. En voor veel mensen is ook dé bevrijding een vrij abstract begrip. Een interactieve overzichtskaart kan bijdragen aan een iets beter begrip van de ontwikkelingen tussen september 1944 en mei 1945.

Middelbare scholieren brachten het vuur van Wageningen, waar het eeuwig brandt, naar Assen. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend'', zei Rutte in Assen. "Vrijheid door te geven en door te gaan met het samen vieren. Maak er een onwaarschijnlijk mooi feest van.'' Daarmee gaf hij het signaal voor Douwe Bob om muzikaal van wal te steken. Evenals onder meer rapper Gers Pardoel en de rockband Kensington trekt de singer-songwriter maandag samen als muzikale Ambassadeurs van de Vrijheid diverse van festival naar festival.

Volgens traditie gebeurt dat met een helikopter van Defensie. Het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Assen was het startsein voor andere Bevrijdingsfestivals in ons land, waaronder in Haarlem, Zwolle, Leeuwarden, Roermond, Den Haag en Vlissingen.

Gerelateerde artikelen