Politiek23 dec '13 13:21Aangepast op 23 dec '13 13:47

SP: premier en koning beter niet naar Sotsji

Auteur: BNR Webredactie

Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander kunnen beter niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji gaan. Dat zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Adler Arena in Sotsji
Adler Arena in Sotsji

Van Bommel wijst er op dat een toenemend aantal regeringsleiders besluit niet naar Sotsji te gaan. "En dat zijn niet de minsten: Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten. Dan zou het bijna een statement zijn als de Nederlandse premier of koning wel gaat."

Hij heeft er minder moeite mee als minister Edith Schippers (Sport) naar Sotsji reist om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat is iets anders dan dat Nederland op het hoogste niveau vertegenwoordigd is.

Moedig besluit
Van Bommel zei vorige week nog tegen BNR dat hij het 'een moedig besluit' vond van de Franse president Hollande, de Duitse president Gauck en eurocommissaris Reding om niet af te reizen naar Sotsji. Hij voegde daar aan toe de regering de vraag te gaan stellen of afreizen naar Sotsji wel moet plaatsvinden. "Ik vind dat Nederland in een vroeg stadium hier een standpunt over moet innemen."

VVD tegen boycot
De VVD is tegen een boycot en vindt dat koning Willem-Alexander moet gaan. Die speelt geen politieke rol en staat boven de partijen. D66 wil dat het kabinet snel een besluit neemt. Een hoge afvaardiging is in staat om de mensenrechten op hoog niveau aan de orde te stellen, maar het kan ook een statement zijn om juist de minister verantwoordelijk voor (homo-) emancipatie (minister Jet Bussemaker) te sturen, aldus D66.

Het kabinet is tot nog toe tegen een boycot geweest. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei vorige week nog dat het veel belangrijker is om met de Russen in gesprek te blijven en dat dat tot nog toe heeft opgeleverd dat meer demonstraties worden toegestaan. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over wie er naar Sotsji gaat. Dat gebeurt waarschijnlijk niet voor 10 januari, als de ministerraad weer voor het eerst bijeenkomt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen