Politiek24 okt '13 06:36Aangepast op 24 okt '13 18:15

Ruis op de lijn tussen Merkel en Obama

Auteur: Thijs Baas

Angela Merkel heeft president Barack Obama om onmiddellijke en volledige opheldering gevraagd over het vermeende afluisteren van haar privételefoon.

Volgens weekblad Der Spiegel, dat als eerste met het verhaal kwam, gaat het om het privémobieltje van de Duitse bondskanselier. Mogelijk was de Duitse regeringsleider jarenlang doelwit van afluisterpraktijken. Volgens haar woordvoerder heeft zij aan Obama duidelijk gemaakt dat zij het Amerikaanse handelen "volstrekt onaanvaardbaar'' vindt, als de berichten waar blijken te zijn.

Het feit dat de Duitse regering met deze informatie naar buiten komt wijst erop dat de Duitse bondskanselier zeker weet dat ze afgeluisterd is, zegt correspondent Derk Marseille. "Het is niet bekend waarom Merkel Obama heeft gebeld, maar ze is zeer gekwetst; het vertrouwen met Amerika is flink geschaad. Als het waar is, is er sprake van een flinke vertrouwensbreuk met de VS."

Samenwerken
In het telefoongesprek zouden Merkel en Obama hebben afgesproken dat hun inlichtingendiensten gaan samenwerken. "Maar dat is min of meer dezelfde afspraak als Obama vorige week met Frankrijk maakte. Samenwerking leidde in het verleden tot goede resultaten, maar dat ze openlijk zegt dat er een vertrouwensbreuk is, betekent dat de verhoudingen geschaad zijn."

Ondanks de stevige verontwaardiging lijken de Duitsers te kiezen het conflict diplomatiek 'weg te masseren'. Echt stevige middelen om de VS pijn te doen heeft Merkel ook niet, zegt Marseille: een vrijhandelsakkoord stopzetten is bepaald niet in Duits belang en er zijn op dit moment geen grote vredesmissies waar de Duitsers uit kunnen stappen.

Non-denial denial
De Amerikanen "zeggen niet dat ze het nooit hebben gedaan", meldt correspondent Reinout van Wagtendonk. "Dat was een typisch geval voor een non-denial denial. Het is een beetje een toneelstukje, zeggen de kenners; je kunt als regeringsleider niet anders dan je verontwaardiging tonen, terwijl de Amerikanen min of meer hetzelfde doen als de eigen inlichtingendiensten."

De boosheid van Merkel wordt in de Duitse media toch met wat scepsis bekeken, zegt Marseille. 'Wij als Duitse burgers en bedrijfsleven bleken al langer afgeluisterd en nu het over u persoonlijk gaat komt er opeens actie', is de teneur.

Ambassadeur VS op matje in Berlijn
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat de Amerikaanse ambassadeur in Duitsland op het matje is geroepen vanwege het mogelijk afluisteren. Minister Guido Westerwelle zal de ambassadeur duidelijk maken hoe de Duitse regering over de vermeende spionage denkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen