Politiek12 feb '14 07:20

Debat Plasterk doet gedoogcoalitie geen goed

Auteur: Marjan van den Berg

De gedoogcoalitie is niet ongeschonden uit het debat over de inlichtingendiensten gekomen. Nota bene de ‘bevriende’ oppositiepartij D66 diende een motie van wantrouwen in tegen minister Plasterk. De PvdA reageerde diep teleurgesteld.

PvdA-leider Diederik Samsom zei de motie volstrekt onbegrijpelijk te vinden. Volgens hem hebben de ministers Plasterk en Hennis aan de Kamer uitgelegd waarom zij in eerste instantie niet het achterste van hun tong hebben laten zien, “omdat daarmee de werkwijze van de diensten prijsgegeven zou worden en dat is niet in het belang van Nederland. Die hele redenering is hier uitgebreid uit de doeken gedaan en is geaccepteerd door de Kamer. En vervolgens wordt er alsnog een motie van wantrouwen ingediend. Dan begrijp ik dat niet.”

“We zullen zien hoe dit bij de coalitie valt”, zei D66-leider Alexander Pechtold na afloop van het debat. “De coalitie had vóór het debat de mening al klaar, want de politiek leider van de PvdA heeft heel duidelijk aangegeven dat het vertrouwen er was dat de minister het debat zou overleven.”

Motie
D66 diende de motie in mede namens de oppositiepartijen SP, GroenLinks, CDA, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus en het lid Bontes. De twee andere ‘constructieve’ oppositiepartijen, ChristenUnie en SGP, steunden de motie niet.

Volgens Pechtold gaf het de doorslag “dat eigenlijk gaandeweg de afgelopen weken beetje bij beetje de waarheid boven tafel kwam. Voor ons was het niet overtuigend dat de Kamer niet eerder volledig en correct geïnformeerd kon worden”.

Ondanks het feit dat een meerderheid achter Plasterk is blijven staan, vindt Pechtold dat de minister had moeten opstappen. “Anders dien ik geen motie van wantrouwen in.”

Gedoogsteun
In de Eerste Kamer is het kabinet afhankelijk van gedoogsteun van D66, ChristenUnie en SGP. Samsom leek zich over eventuele consequenties voor deze gedoogcoalitie vooralsnog geen zorgen te maken: “We gedogen elkaar niet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar op de begroting van 2014 en de doorwerking daarvan.”

Gerelateerde artikelen