Politiek14 feb '14 14:24Aangepast op 14 feb '14 15:01

Dijsselbloem: wrevel tussen partijen na debat

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na het debat over de afluisterzaak van de NSA in de Tweede Kamer is er 'wel wat wrevel geweest' tussen de verschillende partijen, erkent minister Dijsselbloem van Financiën.

Volgens De Telegraaf is het helemaal mis in politiek Den Haag. De ruzie tussen PvdA en D66 over de motie van wantrouwen tegen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zou de stabiliteit van het kabinet in gevaar brengen.

PvdA-leider Diederik Samsom haalde hard uit naar Pechtold en noemde het indienen van de motie van wantrouwen 'onbegrijpelijk'. Sindsdien wordt er in Den Haag gesproken over een felle ruzie. En ook binnen de PvdA zou irritatie zijn ontstaan na het felle optreden van Samsom, schreef de Telegraaf vanochtend. Maar Samsom en Alexander Pechtold van D66 zouden inmiddels hun ruzie hebben bijgelegd.

Minister Dijsselbloem herkent zich niet in het verhaal van de Telegraaf en spreekt van een moeilijk debat dat ook de onderlinge verhoudingen onder druk zou hebben gezet. "Tegelijkertijd zijn we allemaal professionals. En ook in Nederland geldt: politieke stabiliteit is echt cruciaal. De politiek moet niet te veel met zichzelf bezig zijn nu."

Stabiliteit is nodig
Maar de verhoudingen tussen de partijen zijn na het debat niet meer zoals eerst, geeft hij ook toe. "Na het debat zit er wel wat wrevel tussen de verschillende partijen. Volgens mij moeten we het allemaal niet persoonlijk maken. De heren moeten dat met elkaar uitspreken. Volgens mij beseffen zij beide dat Nederland politieke stabiliteit nodig heeft. Die samenwerking is nog steeds goed, stel ik vast. Bijvoorbeeld als het gaat over de begroting of een reeks aan hervormingen die breed gedragen door de Kamers gaat."

Dijsselbloem blijft dan ook rekenen op de steun van D66. “Absoluut, dagelijks.”

Rutte snapt irritatie bij Samsom
Premier Rutte zei vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie de irritatie bij Samsom te begrijpen. Maar of hij zelf die irritatie deelt, wilde Rutte niet zeggen. Wel vindt Rutte dat Plasterk en minister Jeanine Hennis van Defensie de Tweede Kamer goed hebben geïnformeerd over het onderscheppen van telefoongegevens.

Ook Rutte denkt niet dat de relatie tussen coalitie en 'bevriende' oppositiepartij D66 is geschaad. Daarnaast maakt hij zich geen zorgen over de stabiliteit binnen de PvdA.

Plasterk: coalitie is nog stabiel
Plasterk zelf sprak vanmiddag ook even met de pers. Hij maakte volgens verslaggever Laurens Boven nog geen erg zelfverzekerde indruk, maar was wel blij dat hij weer aan het werk was. En ook volgens Plasterk is de coalitie nog heel stabiel. “We weten ook wat de verantwoordelijkheid is en waar we voor staan.”

Gerelateerde artikelen