Politiek31 jan '14 06:41

'Zzp'ers in bouw worden niet gehoord in de polder'

Auteur: Marjan van den Berg

Sociale partners negeren zzp’ers in de bouw. Dat zegt Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw. Volgens hem is het aantal zzp’ers in de bouw de afgelopen jaren explosief gegroeid, maar weigeren sociale partners nog steeds om met hen om tafel te gaan.

Verhoef zegt bij geen enkel sociaal overleg in de bouw te mogen aanschuiven. Daardoor had hij de afgelopen tijd niet de kans om mee te praten over het sectorplan om de werkloosheid in de bouw tegen te gaan. “Dat werd van beide kanten geweigerd, zowel van werkgevers- als werknemerskant.”

Over schijnzelfstandigheid in de bouw, volgens de sociale partners een groot probleem, is Zelfstandigen Bouw alleen in gesprek met brancheorganisatie Bouwend Nederland. “Maar de andere partijen die aan tafel zitten – en dan praat ik over de Aannemersfederatie, maar ook over FNV Bouw – weigeren met ons aan tafel te zitten.”

Goede voorbeelden
Zelfstandigen Bouw is ook in gesprek met de dakbedekkingsbranche over het gebrek aan arbeidsongeschiktheidsverzekeringen bij zzp’ers. “Wij zien die goede voorbeelden eigenlijk als een stimulans naar de rest om te zeggen: jongens, kom nou op! Leg die blokkade opzij en ga gewoon eens met ons in gesprek om eens van ons te horen hoe wij tegen een aantal dingen aan kijken, omdat wij gemeenschappelijk in de bouw tegen een aantal problemen aan lopen.”

Verhoef denkt dat de reden voor de weigering ligt in het feit dat “zzp’ers niet betalen aan een aantal sociale fondsen in de bouw. Dat gebruikt men als reden om ons niet uit te nodigen.”

Zelfstandigen Bouw vertegenwoordigt 10.000 van de ongeveer 70.000 zzp’ers in de bouw.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen