Politiek5 dec '13 09:58Aangepast op 5 dec '13 13:44

Corruptieverdenking verbaast Offermanns

Auteur: BNR Webredactie

Voormalig burgemeester Ricardo Offermanns (VVD) vindt het vreemd dat hij wordt beschuldigd van ambtelijke corruptie.

Dat zei hij donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

"Dat meen ik echt. Er wordt gesuggereerd dat ik Jos van Rey zou hebben omgekocht om burgemeester te worden. Je moet een creatieve geest zijn of een bijzondere fantasie hebben om dit te kunnen verzinnen. Dat is nooit gebeurd'', zei hij.

Verslaggever Jeroen Stans, aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, zegt dat Offermanns eigenlijk een beetje de bijvangst is in het onderzoek naar de van corruptie verdachte Van Rey. "Van Rey zat in de vertrouwenscommissie die benoemd was om de nieuwe burgemeester van Roermond aan te stellen. En hij lekte informatie aan Offermanns die graag burgemeester van de stad wilde worden."

Tapgesprekken
In de rechtszaal werden ook tapgesprekken afgespeeld. En in een van die gesprekken vertelt Van Rey aan Offermanns wat voor vragen hij  tijdens de sollicitatie kan verwachten en wat de best mogelijke antwoorden zijn. Stans: "In een later telefoongesprek wordt verteld dat de vertrouwenscommissie hem unaniem heeft gekozen en dat ze vooral niet moeten laten blijken dat ze al contact hebben gehad. Maar wat ze dus niet wisten is dat de telefoon van Van Rey werd getapt. Alles kwam op die manier dus boven tafel."

Offermanns staat voor de rechter omdat hij de door Van Rey gegeven informatie zou hebben misbruikt in zijn race om burgemeester te worden. "Daarnaast wordt hij ook verdacht van het oplichten van de vertrouwenscommissie. Offermans zei in de rechtszaal dat hij niets strafbaars heeft gedaan maar eerder iets onhandigs. Hij dacht namelijk dat de geheimhouding van informatie over de benoemingsprocedure alleen sloeg op het niet lekken van namen van kandidaten die in de race waren."

De voormalig burgemeester in Meersssen stelt ook dat situaties waarin kandidaten informatie uit de vertrouwenscommissie krijgen eigenlijk schering en inslag zijn. "Dat is, zegt hij, hoe de werkelijkheid functioneert. En in ruil voor die informatie die Offermanns kreeg van Van Rey, zou Offermanns Van Rey weer naar voren hebben geschoven als gedeputeerde. Voor wat, hoort wat", aldus Stans.

Gerelateerde artikelen