Politiek7 okt '14 06:37Aangepast op 7 okt '14 10:32

Nachtelijk Koerdisch protest bij Kamer

Auteur: BNR Webredactie

Circa honderd Koerden drongen gisteravond het gebouw van de Tweede Kamer binnen om aandacht te vragen voor de belegering van de Syrische stad Kobani door IS.

Op het moment van de bestorming waren er in het gebouw geen zittingen aan de gang. De demonstranten scandeerden leuzen als 'IS Terrorist' en 'Weg uit Koerdistan'.

Schuifdeur
"We konden gewoon naar binnen lopen, er was nauwelijks bewaking'', zei een van de demonstranten bij het verlaten van het gebouw. Een andere betoger meldt dat een bewaker per ongeluk de schuifdeur naar de hal van het Kamergebouw opende door met zijn voet de sensor te activeren. "We zijn trots dat het eindelijk gelukt is aandacht te krijgen voor de situatie van de Koerden.''

De politie meldde dat door het optreden van beveiligers en de politie kon worden voorkomen dat de demonstranten het Kamergebouw verder konden binnendringen.

Gesprek
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg sprak binnen met een afvaardiging van de demonstranten. Daarna sprak zij rond twee uur buiten de demonstranten toe: "Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt'', zei Van Miltenburg. "We hebben een goed gesprek gehad. Ik begrijp jullie behoefte om hier naartoe te komen.'' Ze beloofde dat de demonstrerende Koerden vandaag een gesprek krijgen met de buitenlandwoordvoerders van de Kamerfracties.

SP-Kamerlid Harry van Bommel meldde aan de demonstranten dat er Kamervragen zijn gesteld over de situatie van de Koerden in Kobani. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter midden in de nacht naar de Kamer komt om iets op de agenda te zetten'', zei Van Bommel. "We gaan zo vroeg mogelijk in gesprek. Er moet hoe dan ook wat gebeuren.''

Wat precies de inzet van de Koerden is tijdens de gesprekken vandaag, is niet duidelijk. Niet iedereen is tevreden. "Ik ga nooit tevreden naar huis'', zei een van de actievoerders. "Er zijn mensen met familieleden die worden vermoord. Ik ga met het grootste verdriet naar huis.''

Ook in andere landen
Niet alleen in Den Haag werd gedemonstreerd. Van Londen tot Istanbul trokken Koerden naar parlementsgebouwen in een poging de internationale gemeenschap tot actie aan te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen