Politiek18 sep '13 17:58

RvS: oldtimerregeling onduidelijk en moeilijk uitvoerbaar

Auteur: Harmen Simon Teunis

De oldtimerregeling van staatssecretaris Weekers van Financien krijgt een grote onvoldoende van de Raad van State. De regeling is onduidelijk, moeilijk uitvoerbaar en moet daarom op de schop.

Ook op andere onderdelen laat de Raad van State maar weinig heel van de belastingplannen van het kabinet. Politiek verslaggever Hans Verbeek: "De Raad van State laat geen spaan heel van wezenlijke onderdelen van het belastingplan. In geld stelt die oldtimerregeling natuurlijk niet veel voor. Zeker niet als je het vergelijkt met andere bezuinigingsmaatregelen. Maar die oldtimerregeling hakt er natuurlijk wel in bij de liefhebbers van oldtimers."

De regeling zoals Weekers die bedacht heeft, bepaalt dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting alleen geldt voor auto’s van 40 jaar en ouder. "Maar er komt wél een overgangsregeling voor auto’s op benzine. Maar alleen als ze er niet december, januari en februari mee rijden, dus in de winter. En die overgangsregeling geldt dan weer niet voor auto’s die op diesel of LPG rijden. Het is nodeloos ingewikkeld en daar begrijpt ook de Raad van State niets van”, legt Verbeek uit.

Daarnaast staat het haaks op eerdere uitspraken daarover van staatssecretaris Weekers. "In een Kamerdebat zei hij ooit dat hij niet voor specifieke groepen oldtimerbezitters allemaal uitzonderingen en aparte regels wilde creëren. Dat doet hij nu dus juist wel.”

De RvS schrijft ook dat de milieueffecten onduidelijk zijn en dat de handhaving van de regeling niet eenvoudig zal zijn. “Dat is eufemisme voor: het is absoluut niet te controleren. Kortom: het deugt niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen