Politiek27 mei '13 06:04Aangepast op 27 mei '13 10:43

Economen delen onvoldoende uit aan Rutte

Auteur: Margreeth Fernhout

Vooraanstaande economen geven Mark Rutte een dikke onvoldoende: gemiddeld delen ze een 4,7 uit voor het optreden van de premier sinds het aantreden van het kabinet. De economen reageerden op een verzoek van BNR en het FD.

De grootste plaag voor onze economie is de huizenmarkt, vindt de helft van de 22 geënquêteerde economen. Eén van hen zegt hierover: ''De overheid moet met een echt gedegen plan komen voor herstel van de huizenmarkt. Zulke plannen liggen er en zijn veel beter dan Blok-hypotheken en dergelijke.''

Het gebrek aan vertrouwen onder consumenten komt op de tweede plaats.

Werkloosheid
De economen zijn bijna unaniem in hun oordeel over de maatregelen van het kabinet om de werkloosheid in te dammen. Op een na vinden ze dat het kabinet niet de juiste maatregelen neemt. De werkloosheid liep in april verder op tot 8,2 procent.

Maar over de meest realistische oplossing voor de werkloosheid zijn de economen verdeeld. Geen van de zes aangedragen oplossingen in de enquête kan op een meerderheid rekenen. Drie economen geven zelfs toe zelf ook niet weten wat de meest realistische oplossing is. De meest wenselijke oplossing weten ze wel: bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de overheid met gedurfde projecten moet komen.

Lenen en investeren
Ook Willem Vermeend, hoogleraar Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de Universiteit Maastricht, is voorstander van een gedurfd project. Hij denkt daarbij aan supersnel internet, nieuwe wegen of een energiepark. "De schatkist heeft geen geld, maar als je het wilt dan moet je denken aan iets nieuws. Zoals lokale energieparken: die leveren uiteindelijk rendement op en zijn goed voor het milieu. En je kan ook denken aan verbeteringen rondom de infrastructuur in Nederland."

Vermeend legt uit dat men dan wel op zoek moet gaan naar een methode waardoor de schatkist niet belast wordt. "Maar dat kan, want Nederland kan heel goedkoop lenen. Stel dat je 5 miljard euro ophaalt, dat kost je vaak minder dan 1 procent. En het bedrijfsleven doet er ook 5 miljard bij: dan heb je 10 miljard euro beschikbaar, zonder dat je de schatkist belast."

'Beleid werkt averechts'
"Europa kwakkelt en dat komt door het beleid: bezuinigen in een crisis moet je nooit doen", vertelt Vermeend. "Ik vind Rutte persoonlijk een enthousiaste premier, maar het gaat niet om Mark Rutte, maar om het beleid. En dat beleid werkt averechts."

Newsroom
In Newsroom - het nieuwscafé van BNR en FD - wordt vanavond verder gepraat over de onvoldoende van Rutte. Te gast zijn onder meer econoom Sweder van Wijnbergen, arbeidsmarkteconoom Pieter Gautier en Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen