Politiek28 jan '13 23:17Aangepast op 29 jan '13 01:15

Sluiting Guantánamo Bay geen prioriteit meer voor Obama

Auteur: Fleur de Bruijn

President Obama zal in zijn tweede termijn geen prioriteit geven aan de sluiting van Guantánamo Bay.

Image

Dit schrijft The New York Times maandag. De speciale gazant die belast was met de sluiting van Guantánamo Bay heeft een andere functie gekregen en zal niet worden vervangen.

Geen vervanger
Deze Daniel Fried hield zich bezig met de vrijlating of herplaatsing van gevangenen op de Amerikaanse basis op Cuba. Dat er geen vervanger voor hem komt, geeft volgens de krant aan dat de sluiting van Guantánamo Bay door president Obama niet meer wordt gezien als realistische prioriteit.

Belangrijke verkiezingsbelofte
De sluiting van Guantánamo Bay was een belangrijke verkiezingsbelofte tijdens Obama’s eerste presidentiële campagne in 2008. Hevel tot sluiting was een van zijn eerste daden als president in 2009. Tijdens zijn eerste termijn bleek alleen dat er veel praktische en juridische haken en ogen zaten aan sluiting van de gevangenis.

Republikeinen
In oktober 2012 herhaalde Obama dat hij nog altijd van plan is Guantanamo Bay te sluiten, ondanks dat hij in januari 2013 zijn handtekening zette onder een omstreden defensiewet die sluiting van Guantanamo Bay juist moeilijker maakt. Republikeinen in het Congres zien sluiting namelijk niet zitten.

Tijdens zijn campagne voor een tweede termijn als president maakte Obama weinig gewag van Guantánamo Bay.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen