VNG: stop met boete op prepensioen bij reorganisatie
Nederlandse gemeenten willen oudere ambtenaren vroeger met pensioen sturen, zonder daar een boete voor te moeten betalen. Daarvoor pleit de Vereniging Nederlandse Gemeenten.
Roel Cazemier van de VNG, legt uit waarom de gemeenten vinden dat de boete op prepensioen bij reorganisaties moet worden opgeheven. "Als gevolg van de bezuinigingen zijn gemeenten nu druk bezig om te reorganiseren en om hun personeelbestanden in te krimpen. Dat betekent dat mensen gaan afvloeien. Als je dat in het kader van een reorganisatie doet dan loop je het risico dat je wordt geconfronteerd met de fiscale boete op grond van de RVU. Dat betekent dat je 52 procent van de loonsom als boete moet gaan afdragen. Wij pleiten er bij staatssecretaris Weekers voor om in geval van reorganisaties die fiscale boetes tijdelijk op te heffen."
Het is volgens Cazemier logisch dat je bij het reorganiseren, dat oudere ambtenaren worden gestimuleerd om gebruik te maken van hun pensioenrechten. En dat wordt vooral duur, doordat de boete er overheen komt. "Soms moeten er een tot drie jaar overbrugd worden. Dat kun je als werkgever op je nemen en het wachtgeld betalen. Maar als je dan bij het doorbetalen van wachtgeld nog eens wordt geconfronteerd met 52 procent boete, wordt het wel een heel dure operatie."
Meer gemeenten die het doen
Gemeenten als Goes en
Middelburg sturen oudere werknemers al met pensioen. En zij staan niet alleen. "Er zijn wel meer gemeenten
die het doen. Soms zijn er individuele gevallen met de belastinginspecteur een
afspraak te maken. Soms gaat dat goed, soms gaat dat ook niet goed. Goes en
Middelburg hebben bij ons als aan de bel getrokken en gevraagd of wij er naar
willen kijken, omdat zij het niet voor elkaar krijgen."
VNG heeft al contact gehad met staatssecretaris Weekers. Ze stuurden hem een brief waarin ze het plan uiteenzetten. "We hopen uiteraard dat hij hier aan mee wil werken. Want het kan ook betekenen dat wanneer een aantal oudere medewerkers in een prepensioen wordt gebracht, zonder die boete erop, dat wij ook kunnen zeggen dat we een aantal jongeren aantrekken om die op te leiden tot ambtenaar. Dat kan positieve effecten hebben op de werkloosheid."