Obama stuurt extra troepen naar Irak
De Verenigde Staten sturen 300 extra militaire adviseurs naar Irak om het leger daar te trainen en te adviseren. Dat maakte president Barack Obama gisteravond bekend tijdens een persconferentie over de situatie in Irak.
Momenteel zijn al 300 Amerikanen in Irak aanwezig. Obama benadrukte dat het niet om gevechtstroepen gaat, maar om speciale eenheden die naast de al aanwezige adviseurs van de ambassade aan het werk gaan.
"American forces will not be returning to comebat in Iraq, but we will help Iraqis as they take the fight to terrorists who threaten the Iraqi people, the region and American people as well."
Relatief klein
In vergelijking met de hoogtijdagen van de Amerikaanse inval in Irak is het aantal Amerikaanse militairen dat straks in het land aanwezig is relatief klein, zegt Amerika-correspondent met Reinout van Wagtendonk. "Maar bij gevechtstroepen trekt Obama echt een lijn."
Het stappenplan dat de Amerikaanse president gisteravond presenteerde richt zich vooralsnog op het steunen van Irak met inlichtingenwerk, surveillance en het trainen van Irakese gevechtstroepen.
Irakese leger
"Wat er gezegd wordt door het
Pentagon is dat de extra militairen worden toegevoegd aan allerlei Irakese
commandocentrales. Misschien zelfs troepen in het veld, maar vooral om in te
schatten wat het Irakese leger wel en niet kan", zegt Van Wagtendonk.
"Onder druk van de aanvallen van ISIS-extremisten heeft een groot deel van het Irakese leger het hazenpad gekozen, is gedeserteerd en weggelopen. De Amerikanen moeten dan ook eerst kijken wat er nog over is van het Irakese leger."
Mogelijke luchtaanval
Ook het aantal luchtverkenningen boven
Irak is uitgebreid. Zo waren er donderdag dubbel zoveel luchtverkenningen als
eerder deze week, meldt Van Wagtendonk. Dat dit een eerste aanzet is tot luchtaanvallen, is niet uitgesloten.
Van Wagtendonk: "Obama heeft gezegd dat als het tijdstip daar is, er doelgerichte en precieze acties komen. Dat wordt dan ook uitgelegd als een luchtaanval. Mogelijk met onbemande dronevliegtuigen of met vliegtuigen die worden uitgezonden van een of meerdere vliegdekschepen in de Perzische Golf worden uitgezonden.
Escalatie
"Een adviseur van Obama heeft vannacht gezegd dat dit betekent dat niet alleen Irak, maar dat er ook doelen in Syrië zullen worden geraakt. Omdat ISIS daar ook aanwezig is", zegt Van Wagtendonk. "Dat zou een verdere escalatie betekenen."
Of het bij deze 600 militairen zal blijven, is dan ook de vraag. "Als er doden gaan vallen onder die Amerikanen, dan kan het haast niet anders dan dat de Amerikaanse president daar iets aan moet doen. Dan zal hij meer mensen moeten sturen", zegt Van Wagtendonk.
"Vanuit de Republikeinse hoek klinkt nu al een roep om een grotere troepenmacht, maar Obama is daar nog niet klaar voor."