Politiek18 okt '13 00:39Aangepast op 18 okt '13 08:43

Timmermans betreurt inbraak in Russische pand

Auteur: ANP Nieuws

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken betreurt de inbraak donderdag in een woning in Den Haag die valt onder het beheer van de Russische ambassade.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse zaken laten weten. Volgens het ministerie is de politie, die daarbij samenwerkt met de Russische ambassade, direct een onderzoek gestart om de daders op te sporen. "Ook Buitenlandse Zaken en de Russische ambassade staan in nauw contact met elkaar over deze zaak", aldus het ministerie.

Ambassadepersoneel
Het pand aan de Banstraat is geen diplomatieke vestiging. Het is een ogenschijnlijk een woonhuis, dat korte tijd was afgezet met lint. Volgens een van de buren wordt de woning gebruikt als onderkomen voor ambassadepersoneel. In het huis zouden verschillende appartementen zijn gevestigd.

De inbraak is een direct gevolg van de diplomatieke rel tussen Rusland en Nederland, luidt de conclusie op de Russische tv. "Terugslag: Nederlanders plunderen het huis van de Russische ambassade'', kopt de Russische zender NTV vandaag. De zender is in handen van het staatsbedrijf Gazprom.

Volgens NTV heeft de 'diplomatieke rel tussen Moskou en Amsterdam een nieuw niveau bereikt' en is de inbraak een onderdeel van de 'uitwisseling van beleefdheden'.

Zoveelste incident
Het is het zoveelste incident rond Nederlandse en Russische diplomaten in korte tijd. Maar of deze inbraak verband houdt met de voorgaande zaken is nog lang niet duidelijk. Verslaggever Hans Verbeek was gisteravond in de Haagse Banstraat. "Een inbraakalarm in een Russische woning hier in Den Haag, dat klinkt natuurlijk spannend. Zeker als het gaat om een pand waarin vroeger de geheime dienst KGB heeft gezeten en gezien de oplopende diplomatieke spanningen tussen Nederland en Rusland."

Buiten staan twee Russische mannen naast een auto met een cd-kenteken (Corps Diplomatique). Verbeek: "Zo kan een inbraakalarm in een straat in Den Haag op een doordeweekse avond zomaar op diplomatieke gevoeligheden stuiten. Zelfs minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet zich genoodzaakt een verklaring af te geven, waarin hij de mogelijke inbraak zegt te betreuren."

Geschokt
De directe buren plaatsen overigens vraagtekens bij het inbraakalarm. Het pand ligt op een kruising en is van alle kanten goed zichtbaar. In de voordeur is zelfs een camera ingebouwd. "Ik vind het heel onwaarschijnlijk, want er gebeurt hier nooit iets. En je hebt van vier kanten zicht op dat hoekpand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen