Politiek29 jan '14 19:01

Timmermans vraagt Rusland naar stand onderzoek Elderenbosch

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft nogmaals aan Rusland gevraagd hoe het staat met het onderzoek naar de mishandeling van diplomaat Onno Elderenbosch.

Elderenbosch werd vorig jaar in z’n woning in Moskou door onbekenden mishandeld. Het was het zoveelste incident in het Nederland-Ruslandjaar. De Russen beloofden de mishandeling grondig te onderzoeken, maar dat is vooralsnog zonder resultaat gebleven.

Timmermans ontving vandaag de Russische viceminister-president Arkady Dvorkovich en sprak hem hierop aan. “Ik wil ontzettend graag die kwesties die vorig jaar speelden, afsluiten”, zegt de minister. “Ik heb hem gevraagd naar de stand van het onderzoek, ik heb hem gevraagd naar de stand rond het Greenpeace-schip, en ik heb natuurlijk de Nederlandse positie nog eens duidelijk gemaakt over de mensenrechten in Rusland en met name de positie van homo’s.”

Dvorkovich heeft Timmermans laten weten dat het onderzoek naar de mishandeling van Elderenbosch nog loopt en dat Nederland op de hoogte wordt gebracht zodra er nieuws is.

De Russische vicepremier ondertekende met Timmermans een gezamenlijk actieplan voor Nederlands-Russische samenwerking voor de toekomst. Niet alleen kwam de relatie tussen Rusland en Nederland ter sprake, maar ook de problemen in Oekraïne en de relatie tussen Rusland en de EU.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen