Politiek14 sep '14 11:00Aangepast op 15 sep '14 00:59

Buma: kabinet laat verantwoordelijkheid lopen

Auteur: ANP Nieuws

Het lijkt er steeds meer op dat het kabinet de belastinghervorming niet doorzet, terwijl die juist een banenmotor zou moeten worden.

ANP
ANP

Als de hervorming niet doorgaat, blijft de werkloosheid hoog. Dat zei Sybrand van Haersma Buma van oppositiepartij CDA zondagochtend in WNL op zondag.

Buma vindt dat het kabinet een grote verantwoordelijkheid laat liggen. Hij is bang dat het kabinet maar doormoddert en gewoon op de winkel blijft passen, terwijl het nu de tijd is voor aanpassingen. Het kabinet komt op Prinsjesdag met een notitie over een nieuw belastingstelsel. Maar volgens ingewijden worden in het stuk nog geen knopen doorgehakt. Het stuk bevat alleen een inventarisatie van de mogelijkheden.

We"rommelen misschien de crisis uit doordat de wereld om ons heen het beter doet'', aldus Buma. "Maar zo doet het kabinet niets om Nederland sterker uit de crisis te halen.'' Een kabinet dat zichzelf serieus neemt, moet maatregelen nemen maar dat doet het niet, vindt de CDA-leider.

Tegenbegroting
Het CDA komt op Prinsjesdag weer met een tegenbegroting. De partij vindt de Nederlandse belasting te ingewikkeld en te hoog. Ze ziet meer in lagere belastingen: één basistarief met een solidariteitsheffing. De partij wil zo een "robuustere'' economie en de hoeveelheid banen bevorderen.

Buma zei ook dat de overheid kleiner moet, maar die groeit volgens de CDA-voorman nog steeds.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen