Politiek29 okt '14 12:41

PvdA tegen uitzetten asielzoekers naar ebola-gebieden

Auteur: Eva Oude Elferink

De Partij van de Arbeid ligt dwars bij het Kabinetsbeleid om asielzoekers uit te zetten naar landen waar ebola heerst. De fractie wil dat asielzoekers die ziek zijn, niet worden uitgezet naar Liberia, Sierra Leone en Guinee.

In België zijn uitzettingen naar landen waar het virus heerst, inmiddels helemaal stopgezet, iets wat de PvdA het liefst ook zou willen. Maar staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ziet vooralsnog geen reden om uitzettingen op te schorten.

"De linkse oppositie wakkerde het vuurtje tussen de PvdA en de VVD nog eens extra aan", zegt BNR-verslaggever Jeroen Stans. Een uitzetting van een man naar Liberia werd gister op het laatste moment tegengehouden, maar Teeven is geenszins van plan alle uitzettingen stop te zetten.

De grootste kritiek op zijn beleid komt van PvdA-Kamerlid Attje Kuijken. Zij wil garanties van Teeven dat in individuele zaken 'nauwgezet wordt gekeken of het verantwoord is iemand terug te sturen'. Ook wil ze een toezegging dat mensen die 'een dringende zorgbehoefte' hebben en een behandeling moeten ondergaan, momenteel niet worden uitgezet. Omdat, zegt ze:

 

Teevens standvastigheid wordt als opmerkelijk ervaren door de linkse oppositie, zegt Stans. "Niet alleen vanwege België, maar ook omdat er een negatief reisadvies geldt voor Liberia. Maar uitzettingen mogen wat het Kabinet betreft dus wel doorgaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen