Politiek5 mrt '13 18:49Aangepast op 5 mrt '13 19:12

Kamer krijgt EU-referendum op bordje

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer moet zich gaan uitspreken over een eventueel referendum over de verdere overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie.

De organisatie BurgerforumEU overschreed dinsdag de 40.000 steunbetuigingen die nodig zijn om het onderwerp op de agenda van het parlement te zetten.

Omdat het niet zeker is dat de Tweede Kamer instemt met een referendum, gaat BurgerforumEU voorlopig door met de campagne om zo veel mogelijk sympathisanten achter zich te krijgen.

Ewald Engelen, hoogleraar Financiële Geografie en één van de initiatiefnemers van BurgerforumEU, zegt op BNR dat het vanaf het begin al duidelijk was dat hij met de 40.000 steunbetuigingen geen referendum zou kunnen afdwingen. "Dat loopt allemaal via de Tweede Kamer. Het enige wat wij met deze eerste stap hebben kunnen doen, is er voor zorgen dat in ieder geval onze wens op de agenda komt bij de Tweede Kamer", aldus Engelen op BNR.

Motie
De organisatie weet nog niet wat de vervolgstappen worden. Maar Engelen weet wel dat de Tweede Kamerfractie van de SP er iets meer mee wil. "Ik heb begrepen dat de SP voornemens is om eigenlijk dezelfde vraagstelling die wij centraal hebben gesteld op het burgerforum om te zetten naar een motie en die ter stemming voor te leggen. Dat moet aanstaande donderdag gebeuren."

Petitie
BurgerforumEU bracht de petitie met de oproep aan de Kamer begin februari naar buiten. "We weten dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders het roerend met ons eens is. Als Kamerlid moet je dan wel van zeer goeden huize komen om daar tegen in te durven gaan'', aldus medeoprichter Pepijn van Houwelingen.

Uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond onder 2000 mensen bleek zondag dat 64 procent van de Nederlanders een referendum wil over de vraag hoeveel meer de EU mag beslissen over ons land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen