Politiek15 mei '14 15:21

Onderhandelingen schoonmaak weer vastgelopen

Auteur: BNR Webredactie

Het arbeidsconflict in de schoonmaakbranche is niet opgelost. De gesprekken tussen werkgeversorganisatie OSB en vakbond FNV Bondgenoten onder begeleiding van een bemiddelaar hebben niet tot overeenstemming geleid. Dat betekent dat de stakingen voorlopig doorgaan.

"Ik heb wel de hoop dat wij er alsnog uitkomen. Maar als ik eerlijk ben, acht ik de kans dat dit op korte termijn gebeurt niet groot'', zegt OSB-voorzitter Hans Simons. FNV is woedend dat de werkgevers donderdag via de media een nieuw cao-voorstel naar buiten brachten.

Volgens vakbondsbestuurder Ron Meyer was dit voorstel aan de onderhandelingstafel nog niet ter sprake gekomen.

5 procent
Het voorstel van OSB voor een 3-jarige cao voorziet in een loonsverhoging van 5 procent gedurende de looptijd van de overeenkomst en het in stappen afschaffen van de wachtdagen bij ziekte.

Volgens Simons gaat het om 'een baanbrekend voorstel', maar hij erkent dat het niet tegemoetkomt aan de eisen van FNV. Dat kan volgens hem ook niet. "De marges bij veel van onze leden zijn buitengewoon smal. Dat zou financieel en bedrijfseconomisch onverantwoord zijn.''

Doorbraak
Al sinds maart is de schoonmaakbranche het toneel van stakingsacties nadat de cao-onderhandelingen waren stukgelopen. De acties leiden tot vervuiling van onder andere treinen en stations.Vorige week leek het er nog op dat een doorbraak van het conflict ophanden was, toen de partijen besloten om met een bemiddelaar aan de tafel toch weer te gaan praten.

Gerelateerde artikelen