Kamer hamert op gemaakte afspraken met Oekraïne
Ook de Tweede Kamer eist dat Oekraïne ervoor zorgt dat de gevechten op en rond de rampplek stoppen zodat forensisch experts en marechaussees de resterende stoffelijke resten van slachtoffers kunnen bergen. De Kamer steunt wel de aanpak van het kabinet.
Diverse partijen willen weten wat de toezeggingen van Oekraïne aan Nederland over een staakt-het-vuren in het gebied waard zijn, nu de internationale teams niet bij de rampplek kunnen komen omdat het door gevechten tussen het regeringsleger en pro-Russische separatisten te gevaarlijk is.
Afspraken
VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke wees er in het debat op dat de Oekraïense president Petro Porosjenko vorige week nog bloemen legde bij de Nederlandse ambassade in Kiev en dat er afspraken zijn gemaakt over een staakt-het-vuren. Van hem mogen nu niet alleen woorden, maar ook daden worden verwacht, aldus Ten Broeke. PvdA-collega Michiel Servaes vroeg zich af of duidelijk is gemaakt dat Oekraïne de goodwill van de wereld dreigt te verliezen als het land de afspraken van het staakt-het-vuren niet naleeft.
Ook oppositiepartijen zijn kritisch. "Nederland had toch een deal met Kiev?'', zei PVV-Kamerlid Raymond de Roon. Volgens zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma geeft het een "diep gevoel van machteloosheid'' dat de experts al drie dagen niet naar de rampplek kunnen. Het is "zeer, zeer frustrerend'' te zien dat Nederland voor toegang tot die locatie afhankelijk is van de separatisten die waarschijnlijk verantwoordelijk waren voor het neerhalen van het vliegtuig, zei Sjoerdsma.
Porosjenko
Premier Mark Rutte had de Oekraïense president Petro Porosjenko vanochtend telefonisch opgeroepen te stoppen met de gevechten rond de wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines. Porosjenko beloofde hiervoor "alles in het werk te zullen stellen".
Steun
De hele Tweede Kamer steunt de aanpak van het kabinet om nu eerst te proberen de resterende stoffelijke resten op de rampplek in Oekraïne en de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers te bergen. Vrijwel alle fracties begrijpen het besluit van het kabinet om er geen militairen heen te sturen om het rampgebied veilig te stellen, omdat de risico's van zo'n militaire missie te groot zijn.
Alleen Louis Bontes van Voor Nederland (VNL) vindt dat het kabinet al lang commando's en andere zwaargetrainde militairen naar Oekraïne had moeten sturen.