Politiek18 dec '13 13:36

Leefbaar Rotterdam: geen heksenjacht door databank voor pedo's

Auteur: BNR Webredactie

Leefbaar Rotterdam wil dat wijkbewoners via een speciale databank kunnen kijken of er in hun buurt een veroordeelde pedoseksueel woont. Daarmee volgt de partij de Amerikaanse aanpak, waar ouders al sinds 1997 zo'n database kunnen raadplegen.

Joost Eerdmans is lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam.

Wat zou er precies in die databank moeten staan?
"Nadat je je postcode hebt ingevoerd, kom je in feite terecht op een site die of groen of rood zegt. Code rood of groen betekent: woont er binnen de straal, die je zelf kan bepalen, wel of niet een veroordeelde pedoseksueel in jouw buurt? We willen geen adresgegevens verstrekken, dat zou een absolute heksenjacht kunnen ontketenen. Dat weten we inmiddels ook. Het gaat er puur om: wil je mensen waarschuwen of niet?

Wat hebben wijkbewoners hier precies aan als je niet weet waar iemand woont?
"Nou, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Punt is dat je in ieder geval weet dat er in jouw buurt een pedoseksueel woont. Dat wordt nu 'onder de mat geveegd', niet bekendgemaakt. De burgemeester weet er in sommige gevallen van. Af en toe worden slachtoffers erover geïnformeerd, nota bene. Het gebeurt ook dat je kind slachtoffer is van een zedenmisdrijf en het wordt niet gemeld. Daar hebben we meerdere voorbeelden van gezien. Dat zijn heel precaire situaties. Wij zeggen: het is een heel lastig dilemma. Want je wil mensen veiligheid bieden, je kunt alleen niet adresgegevens openbaar maken. Dat willen we ook niet. Daarmee creëer je echt een hetze. Maar op deze manier kan je mensen in ieder geval de mogelijkheid geven om zelf verantwoordelijkheid te nemen ten aanzien van hun kinderen."

In die databank komen wat jou betreft veroordeelde pedoseksuelen. Maakt het nog uit waarvoor precies? De ene misdaad is de andere niet.
"Dat is een goed punt. Ik zou wel wensen dat je als je je postcode intoetst ook ziet om welk misdrijf het gaat. Is het een misdrijf van ontucht van verkrachting? Of misschien zelfs een kindermoordenaar. Want daar komt het vandaan, van de Megan Law uit Amerika. Dat ging over een meisje van 7, dat was verkracht en vermoord door een buurman, die al eerder was veroordeeld voor een zedendelict. Toen heeft men besloten die wet in te voeren om mensen de mogelijkheid te geven actie te ondernemen. Ik zou het wel wensen, dat is een uitvoeringskwestie. Maar ik zou het goed vinden als bekend wordt om welk misdrijf het is gegaan."

Wat is er mis met de huidige regeling: burgemeesters die op de hoogte worden gesteld als er een zedendelinquent in de buurt komt wonen?
"Het is minimaal. Het gebeurt helaas te weinig. We zagen nog in Maassluis dat de zedenmisdadiger terug kwam wonen in de straat. Tegenover het huis van zijn slachtoffers. Dat is gewoon kwetsend, dat is ongelooflijk. Daarover wordt de buurt dus ook al niet geïnformeerd. Ik denk dat dat te pijnlijk is en dat het goed is als mensen zelf verantwoordelijkheid nemen. Je kunt dus kiezen om wel of niet je postcode in te voeren om te weten of er een veroordeelde pedoseksueel woont. Maar je kunt het ook niet doen."

Gerelateerde artikelen