Politiek12 feb '14 13:25Aangepast op 12 feb '14 17:45

Plasterk heeft nog een hoofdpijndossier liggen

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ronald Plasterk, net bekomen van de motie van wantrouwen gisteravond, is nog niet uit de gevarenzone. D66 eist zo snel mogelijk opheldering van Plasterk over het negeren van een zeer kritisch rapport over rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte op de BES-eilanden.

Dat zegt D66-Tweede Kamerlid Wassila Hachchi, nadat BNR Nieuwsradio het rapport wist te bemachtigen. Het gevoelige rapport over het functioneren van het Rijksbestuur in Caribisch Nederland is de volgende potentiële bananenschil voor Plasterk. Het rapport van de dienst Inspectie, Signalering, Begeleiding (ISB) van het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat over het functioneren van het Rijk ten opzichte van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Journalist René Zwart van het Antilliaans Dagblad somt de belangrijkste punten van het stuk op: “Ambtenaren van de verschillende ministeries vertrouwen elkaar niet, ze communiceren niet met elkaar en ze werken niet samen.” Ook is er sprake van een competentiestrijd tussen Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte en een belangrijke ambtenaar van Binnenlandse Zaken op Bonaire. Plasterk beschikt sinds november over dit rapport, maar stuurde dit niet naar de kamer en besloot dat Stolte zijn termijn tot mei 2014 uit kon dienen. 

Dat zal ook de eerste vraag zijn die D66 aan Plasterk zal stellen. "We hebben daar vorig jaar al vragen over gesteld. Toen kwam de minister met het antwoord dat er geen reden was om op dat moment te vertrekken. We hebben ons hard gemaakt om de benoeming van die rijksvertegenwoordiger transparanter te maken. Nu blijkt dat er een rapport ligt van november, dat aangeeft dat hij per direct weg had gemoeten. Plasterk zal dus antwoord moeten geven waarom hij het rapport naast zich neer heeft gelegd. Dat hij wat uit te leggen heeft, lijkt me duidelijk."

Functioneren
Ministeries kunnen nu niet goed functioneren, zegt Zwart. “Als ambtenaren onderling elkaar wantrouwen en een competentiestrijd aangaan, zullen ze niet echt goed met hun eigenlijke taken bezig zijn.” Eerder berichtte ook NRC Handelsblad over het feit dat Plasterk het negatieve rapport negeerde. Hachchi: “Plasterk lijkt alle signalen over het slechte functioneren van de rijksvertegenwoordiger te hebben genegeerd. Ik wil zo snel mogelijk uitleg hierover."

Juist de rijksvertegenwoordiger zou volgens Hachchi een verbindende schakel moeten zijn tussen het Europese en het Caribische deel van Nederland. Bonaire, st. Eustacius en Saba zijn sinds 2010 bijzondere gemeenten van Nederland. Het rapport van de Inspectie Signalering en Begeleiding noemt de samenwerking tussen de Nederlandse regering en de eilandsraden “slecht” en spreekt van “onvoldoende vertrouwen” in de rijksvertegenwoordiger.

Onder de pet
De belangrijkste aanbeveling die het rapport aan Plasterk doet, is Stolte zo spoedig mogelijk te ontslaan. Plasterk volgde het advies niet op. Stolte heeft laten weten dat hij op 1 mei vertrekt. Zwart: “Ik denk dat de minister heeft gedacht: dit rapport kan ik wel onder de pet houden tot 1 mei en dan is het opgelost.”

De minister stuurde het rapport pas - vertrouwelijk - naar de Kamer nadat er vrijdag over werd bericht in het Antilliaans Dagblad. Het lag al sinds november op zijn bureau. Volgens VVD-prominent Hans Wiegel, die vorige week de Antillen bezocht, wordt dit dossier een volgende horde voor de minister. “Dat rapport is vernietigend.”

Gedoogcoalitie
Verder krijgt de minister te maken met enkele zaken waar hij in de Eerste Kamer gedoogsteun voor nodig heeft, zoals in het dossier rond de herindeling van de provincies en - nota bene - het verruimen van de bevoegdheden van de inlichtingendiensten.

Tijdens het debat van gisteravond zijn er echter de nodige scheurtjes gekomen in de 'gedoogcoalitie': D66 diende tegen Plasterk een motie van wantrouwen in, tot zware teleurstelling van regeringspartij PvdA. "Dat doet de relaties geen goed", zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma.

Gerelateerde artikelen