Politiek4 feb '13 13:39

Monti: Berlusconi brengt Italië in gevaar

Auteur: BNR Webredactie

Silvio Berlusconi probeert stemmen te kopen met zijn verkiezingsbeloftes. Daarmee brengt de ex-premier de kredietwaardigheid van Italië in gevaar. Dat zei premier Mario Monti maandag tegen het Italiaanse RTL.

De hoogleraar economie reageerde op een belofte die Berlusconi zondag deed: als centrumrechts de verkiezingen eind deze maand wint, wil de mediamagnaat 4 miljard euro teruggeven die vorig jaar zijn geïnd aan IMU, de gehate onroerendgoedbelasting op de hoofdwoning.

Monti voerde die nieuwe belasting in wegens de beroerde staat waarin Berlusconi de overheidsfinanciën had achtergelaten toen hij in november 2011 moest opstappen als premier. De rente die Italië moest betalen om de gigantische staatsschuld te herfinancieren, werd toen steeds hoger.

Zorgenkindje
In Duitsland groeide de zorg dat de eurozone naast Griekenland een nieuw zorgenkindje erbij zou krijgen dat bovendien te groot is om te redden. President Giorgio Napolitano ontsloeg Berlusconi na een telefoontje van bondskanselier Angela Merkel, aldus een reconstructie van zakenkrant Wall Street Journal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen