Berlusconi: kat in het nauw met zeven levens?
De Italiaanse Senaat heeft Silvio Berlusconi weggestemd naar aanleiding van zijn veroordeling voor belastingfraude.
Voorafgaand aan de uiteindelijke stemming vond nog een verhitte discussie plaats, waarbij partijgenoten van Berlusconi probeerden de stemming alsnog te blokkeren. Tevergeefs: hij werd behoorlijk overtuigend weggestemd, bevestigt correspondent Maarten Veeger. "Op het podium voor zijn huis in Rome zei Berlusconi dat hij door zal gaan. Hij lijkt dus absoluut niet van plan om met pensioen te gaan. Hij blijft zijn partij gewoon leiden, wellicht op de achtergrond, omdat hij niet in de Senaat zit."
Zijn troeven zijn zijn geld en zijn televisiestations, waar hij zichzelf gewoon kan uitnodigen, zegt Veeger. Maar zijn politieke carrière is definitieg voorbij. Hoewel, definitief? Nou, Veeger houdt het op 'in principe'. "Dat moet je altijd doen in Italië. Het verhaal van de vele levens van Berlusconi; nu is hij een soort van dood, maar hij wil toch niet opgeven. Volgens de wet die hij overigens zelf introduceerde, kan hij geen kandidaat zijn bij de komende verkiezingen. "Hij zei vanmiddag dat hij gewoon doorgaat. Niet als premier, niet als president, maar als man op de achtergrond."
'Uiterst zwak'
"Een uiterst zwakke eerste minister", noemt Peter vanden Houte, hoofdeconoom ING België, de weggestemde oud-president. "Het is vooral een periode geweest van géén economisch beleid. De eindbalans is zeer mager; het enige waar je hem misschien krediet voor kunt geven is dat hij de pensioenhervorming van een vorige regering heeft laten doorgaan. "Gevolg: op het vlak van de pensioenen staat Italië er toch wel beter voor dan de meeste ander landen." Eindoordeel: "Qua rapportcijfer is Berlusconi helemaal niet geslaagd. Een dikke min, geen herkansing."
Alleen als het zijn persoonlijke zaakjes aanging was Berlusconi van harte bereid tot hervormingen: justitie was een domein waar hij heel veel interesse voor had en waar veel hervormd moest worden om de rechters te verzwakken. Zo kon hij niet worden veroordeeld voor zijn eigen zaakjes. Maar ook was hij zeer actief met de bescherming van zijn mediaervaring. Vanden Houte: Het grondwettelijk hof in Italië besliste dat hij één van de drie televisiekanalen moest verkopen, maar dat heeft hij tijdens zijn hele regerinsperiode kunnen tegenhouden."
Laatste stuiptrekking
Berlusconi ging vandaag nog één keer frontaal in de aanval nu zijn politieke toekomst aan een zijden draadje hangt. Om half vijf houdt hij een toespraak voor zijn huis in Rome, waarvoor hij 300 bussen met aanhangers heeft laten aanrukken. Om vijf uur stemde de Senaat, om te bepalen of het tijdperk-Berlusconi ten einde is. Maar: "de man heeft net als een kat zeven levens", zei een parlementair journaliste eerder vandaag al. Het gaat er heftig aan toe in de aanloop naar de stemming over het lot van Silvio Berlusconi.
Vicepremier Angelino Alfano, die zich eerder afkeerde van Berlusconi, werd uitgemaakt voor piraña en kreeg het ook verder zwaar te verduren, zegt redacteur Irene de Kruif . "Kamerbodes hebben zich tussen Berlusconi-aanhangers en tegenstanders moeten wringen. Een paar maanden geleden werd Berlusconi veroordeeld voor belastingfraude en volgens een nieuwe wet, die aangenomen is om de Italiaanse politiek weer geloofwaardig te maken, moet hij nu aftreden."
Berlusconi was in zeventien jaar tijd drie keer premier. En zijn populariteit lijkt onuitroeibaar.